Index Vakbarát Hírportál

Nagy leépítés: 6810 tisztviselői álláshely szűnik meg

2018. október 30., kedd 09:27 | aznap frissítve

A minisztériumoktól 2600, a tárcák intézményeitől további 4210 tisztviselőt küldenek el egy hétfő este megjelent kormányhatározat szerint – írta a Hvg.hu. 

A január 1-jétől érvényes döntés szerint

az elbocsátottak száma ennél valamivel kevesebb lesz, mert benne van a jelenleg betöltetlen állások megszűnése is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a legnagyobb vesztes: innen 517, a belügytől 401 tisztviselőt küldenek el. A tárcákhoz köthető intézmények esetében az Emmit érte a legnagyobb érvágás: 2250 főt érint a leépítés, a Pénzügyminisztérium intézményeinél pedig 954-et.

Az elbocsátások költségeihez az érintett tárcák vezetői kérhetnek pénzt a pénzügyminisztertől, ám ennek indokoltságát a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrzi. 

A központi közigazgatásban dolgozók számának visszavágása régi terve a kormánynak, amire végül csak most, az egymás utáni harmadik ciklusban kerít sort. A Pénzügyminisztérium kiszivárgott előterjesztése és az időközben benyújtott adócsomag szerint különféle módszerekkel fogják segíteni az elbocsátott dolgozókat. Például eltörlik a 60 év fölöttiek esetében a szochót, hogy könnyebben alkalmazzák őket újra, segítenek az álláskeresésben, és olyan furcsább ötletek is felmerült, hogy vállalkozókat faragnának a kirúgottak egy részéből, vagy átirányítanák őket az egészségügyi, szociális ágazatokba.  

Rovatok