Index Vakbarát Hírportál

Szemétkáosz: megvonta a Zöld Híd engedélyét a kukaholding

2018. november 4., vasárnap 08:20

Október 31-i, azonnali hatállyal visszavonta a Zöld Híd  B.I.G.G Nonprofit Kft. megfelelőségi engedélyét a Nemzeti Hulladékgazdálkodási és Vagyonkezelő Zrt., vagyis az állami kukaholding - erről tájékoztatta a holding a Zöld Híd szolgáltatóval szerződést kötő önkormányzatokat október végén. 

A levél indoklása szerint a Zöld Híd „nem alkalmas az OHKT-ban (Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv) foglalt célok elérésére, követelmények teljesítésére”

tekintettel arra, hogy 2018. október 30-án a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának kellett gondoskodnia a szemét elszállításáról sok Nógrád és Pest megyei településen. Az NHKV azt kéri az önkormányzatoktól, hogy bontsanak szerződést a Zöld Híddal és szerződjenek egy olyan szemétszállító szolgáltatóval, amelynek adott megfelelőségi véleményt a kukaholding. A megfelelőségi vélemény törlése az NHKV oldalán is látható. 

Ahogy arról sokat írtunk a héten, a Zöld Híd október 25-én bejelentette, nem viszi el a szemetet 116 településről, mert mert nem kapta meg az eddig elvégzett munkája fedezetét a Kukaholdingtól. Az önkormányzati tulajdonú Zöld Híd Nonprofit Kft ügyvezető igazgatója, Gyenes Szilárd levelet írt a NHKV Zrt.-nek, amelyben azonnali segítséget kért, de mint most az Inforádiónak elmondta, a két utolsó tárgyalási időpontra sem reagált az állami cég, még elutasító visszajelzést sem kaptak, így a drasztikus lépést választották. 

Az állami cég és a kormány ezután sem reagált túl pozitívan, a Belügyminisztérium politikai kérdést próbált csinálni a szemétkáoszból: Kontrát Károly belügyminiszter-helyettes LMP-s politikai játszmának minősítette a Zöld Híd ügyét, arra hivatkozva, hogy Gyenes korábban az LMP képviselőjelöltje volt. Végül a katasztrófavédelem kötelezte a Zöld Híd Kft-t, hogy vigye el a szemetet, ehhez pedig biztosítja a szükséges forrásokat. Szerdától így a Zöld Híd újra elkezdte szállítani a hulladékot, miközben aznap a kukaholding megvonta az erre szóló engedélyét. 

A Zöld Híd tudatos ellehetetlenítésről beszél 

Vasárnap délután az egyik érintett település, Veresegyház Facebook-oldala közölte a Zöld híd reakcióját a történtekre. A cég szerint

a Zöld Híd pénzügyi ellehetetlenítése egy tudatos, előre generált folyamat eredménye.

Október végére világossá vált, hogy az NHKV Zrt. nem fog forrást biztosítani, a számlánkat visszaküldték. A szolgáltatás kényszerűen leállt, mert az NHKV Zrt. egyoldalú döntései nyomán elfogytak az üzemeltetés feltételei. Nem leállították, hanem leállt."

A cég szerint a történések "nem reálgazdasági folyamat, hanem durva és felelőtlen politikai játszma részei, amely helyzetet a legkevésbé a Zöld Híd vezetői és dolgozói okozták – bármennyire is szeretné ezt láttatni a kormánypárti média." A Zöld Híd 2010 óta "a drámai fejlesztési forráselvonások ellenére is" zavartalanul ellátta közszolgáltatását. "Az események láncolata, köztük a megfelelőségi nyilatkozat – a november 5-i tanácsülés előtti – türelmetlen visszavonása egyértelműen mutatja, hogy a Zöld Híd BIGG Nkft. közszolgáltatói körből történő kivezetése nem szakmai, hanem politikai döntés" - írta a cég.

Átalakították a rendszert

Az egész botrány hátterében a hulladékgazdálkodás rendszerének átalakítása áll, ami miatt már egy ideje fennállt a veszélye, hogy egyszer csak leáll a szemétszállítás az ország bizonyos részein. Ahogy akkor írtuk: 

És ez még csak a közszolgáltatókra vonatkozó rész, a hulladékgazdálkodási rendszernek más rákfenéi is vannak: az NHKV soha el nem készülő számlázási rendszerével rendre meggyűlik a baja a fogyasztóknak, és az ágazat még működő piaci szereplőit is több körben sodorták egyre lehetetlenebb helyzetbe.

Rovatok