Index Vakbarát Hírportál

Újraindul a CEU-n a bevándorlási különadó miatt törölt oktatási program

2018. november 7., szerda 17:23

Újraindul a CEU-n a bevándorlási különadó miatt berekesztett, menedékkérőknek szóló oktatási program – értesült a Hvg.hu.

Úgy tűnik, most, hogy a kormánnyal való megállapodás hiánya miatt Bécsbe költözhet a CEU, már nem fél a furcsa adónemtől az egyetem vezetése, 2019. februárjától újraindítaná az OLIve névre hallgató programját. Már a nyári felfüggesztéskor hangsúlyozta a CEU, hogy büszkék a programra, az európai menekült és migrációs folyamatok terén végzett kutatásaikra, és mindent megtesznek, hogy ezt a munkát a jövőben is folytathassák. Az OLIve programot támogatta az Erasmus+ európai csereprogram, az ide érkező menekültek minden költségét ösztöndíjból fizették azzal a céllal, hogy egy év után az európai felsőoktatásban tudják folytatni az üldözésük előtt megkezdett tanulmányaikat.

A program újraindítása nem jelenti, hogy változás állt volna be a CEU-ügyben, a rektor szerint megelégelték a patthelyzetet, amit az okoz, hogy a kormány nem hajlandó aláírni az egyetem további budapesti működéséhez szükséges megállapodást.

Rovatok