Index Vakbarát Hírportál

Majonézeket tesztelt a Nébih

2018. november 8., csütörtök 11:48

A Szupermenta legújabb tesztjén a majonézeket vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A 22 ellenőrzött terméket ezúttal is atomjaira bontották a szakemberek. A flakonos mártások élelmiszerbiztonsági szempontból átmentek a vizsgán, két majonéz tartósítószer tartalma azonban kis mértékben meghaladta az előírt határértéket.

A Nébih számos laboratóriumi vizsgálatot végzett. Ezeket a tényezőket mindenhol rendben találták:

Megnyugtató, hogy a mustárt vagy tojást vállaltan nem tartalmazó majonézek valóban mentesek voltak ezektől. Emellett az allergén anyagnak számító zellernek sem találták nyomát a szúrópróbaszerűen vizsgált termékekben. Négy, véletlenszerűen kiválasztott majonéz flakon esetében a kupakok összkioldódását is megvizsgálták, amelyek megfeleltek az uniós rendelet által meghatározott határértéknek.

De voltak tényezők, amikkel volt probléma.

A 22 majonézből kettőnél a benzoesav – azaz a tartósítószer – mennyisége kis mértékben meghaladta az előírt határértéket, így a gyártóval szemben hatósági eljárás indult. Ezek a termékek természetesen nem kaphattak helyezést a kedveltségi vizsgálat rangsorában sem. Összesen három terméknél adódott olyan probléma, ami miatt hatósági eljárás indult: az egyiknél jelölési hiányosságok, míg a másik két esetben minőségi és jelölési hiba miatt.

A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozhatták a termékeket vak-kóstolásos módszerrel. A majonézek rangsora a külső megjelenés, a szín, az illat és az íz értékelésével alakult ki.

Jó tudni:

Itt vannak az összesített nyertesek:

Rovatok