Index Vakbarát Hírportál

Átláthatatlan cégháló végzi a behajtást a kukaholdingnak milliárdokból

2018. november 13., kedd 08:40

Egy családi ház a központja, nyilvánosan elérhető telefonszáma pedig egyáltalán nincs annak a kis nyírségi cégnek, amelyet az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szerződtetett arra, hogy vegye át több százezer ügyfél díjfizetési ügyét – írja a 24.hu.

Az egész manőverre azért volt szükség, mert a kukaholding számlázási rendszere, melyet részben Garancsi István üzleti partnerei fejlesztettek több mint 700 millió forintból, nem működött kielégítően, így az NHKV kintlévőségeket halmozott fel. A cikk szerint idővel már arról sem volt megbízható nyilvántartás, kinek küldtek számlát és kinek nem, ezért egy ponton túl meg sem próbálkoztak a behajtással, inkább létrehoztak egy 7,6 milliárd forintos keretet, amelyből külső partnert bíztak meg a feladattal. 

Ez az állami cégként kézenfekvő Díjbeszedő Holding Zrt. volt, mellé viszont kevésbé érthető módon a betársult a 2016-ban csupán 19 milliós forgalmat bonyolító, balkányi Pepp and Cars Kft., amely korábban nagyrészt élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozott. A 24.hu megkérdezte a Díjbeszedő Zrt. vezérigazgatóját, Kálmán Lászlót, mit reméltek a Pepp and Cars Kft. bevonásától, de választ nem kaptak. 

Az ország teljes területén végzendő behajtás nem meglepő módon meghaladta a kis cég kereteit, ezért a Pepp and Cars céghálót hozott létre, alvállalkozókat vett fel, az alvállalkozók pedig további alvállalkozókat szerveztek be. A cikk szerint a végeredmény az lett, hogy kft.-k, bt.-k, egyéni vállalkozások kezébe került az NHKV Zrt. több százezer ügyfelének sok személyes adata és esetleges pénztartozása. Az elmúlt közel egy évben az adatvédelmi előírások ellenére nem sikerült nyilvánosságra hozni, mely vállalkozások kezelték az ügyfelek adatait és az NHKV pénzét: a Pepp and Cars egyáltalán nem rendelkezik honlappal, a kukaholding által közzétett hivatalos Adatkezelési Szabályzatból pedig éppen az a link hiányzik, amelyre kattintva az alvállalkozók listáját lehetne megnézni. A hozzájuk megadott számon ráadásul egy olyan férfi jelentkezik, aki azt állítja, már 10 éve nincs köze a céghez. 

A díjbeszedő hálózat végpontjain található alvállalkozók egyébként a lap birtokába került üzenet szerint a NAV-val fenyegeti az ügyfeleket: a papíron nincs rajta a behajtó elérhetősége, az viszont igen, hogy az adóhatóság tartozásként fogja felszámolni a szemétdíjat a következő sikertelen kísérlet után. 

Rovatok