Index Vakbarát Hírportál

A Közbeszerzési Hatóság elnöke szerint az Elios-ügy egy felfújt téma

2018. november 14., szerda 06:34

Az Echo TV kedd esti adásában Szabó Anett kérdezte az Elios-ügyről a Közbeszerzési Hatóság elnökét, Rigó Csabát arról, ők felfedeztek-e bármi gyanúsat az OLAF által vizsgált közvilágítási tenderekkel kapcsolatban.

Ahogy arról írtunk, a magyar rendőrség a múlt héten "bűncselekmény hiányában" úgy zárta le Orbán veje, Tiborcz István egykori cége ellen az Európai Unió csalás elleni szerve által kezdeményezett vizsgálatot, hogy az üggyel kapcsolatban még a világítás-tenderben érintett siófoki önkormányzattól sem kérték be a dokumentumokat. A szövevényes ügyet egyébként itt magyaráztuk el egy Marvel-figura és egy NER-mellény segítségével.

Rigó az ügyről annyit tudott mondani, "a hatóságok elvégezték a munkájukat", hozzájuk viszont senki részéről, az OLAF-tól sem érkezett jelzés, közvilágítási ügyben pedig egyetlen jogorvoslat volt az elmúlt években.

Rigó azt is mondta, hogy ezek alapján

valószínűleg egy adott időszakban felfújt témáról volt szó

Rigó leszögezte, Magyarországon jogállam van, bárki bármit állít, azt be kell bizonyítani a hatóságok vagy a bíróságok előtt.

A Közbeszerzési Hatóság elnöke Korrupciókutató Központ adataira is reagált. Az intézet összesen 193 ezer közbeszerzést átvizsgálva jutott arra, hogy 2010 óta több lett a gyanús tender Magyarországon. Rigó erről sommásan annyit mondott,

a központ adatai rosszak, összeállítói ugyanabból az adatbázisból dolgozhattak, mint a Sargentini-jelentés készítői.

Ugyanis egyedül a Közbeszerzési Hatóság az, mely képes hiteles adatokat szolgáltatni, és csak az ő megkeresésükkel lehetne hiteles felméréseket összeállni. Nekik nincs azzal bajuk, hogy valaki a korrupciós érzetet vagy kockázatot kutatja, de származtatott indikátorok vagy mutatók alapján nem lehet levonni valós képet". Rigó becsületére legyen mondva, hogy elhárította a Korrupciókutató Központ "hátterére" vonatkozó tendenciózus műsorvezetői kérdést.

(via hvg.hu)

Rovatok