Index Vakbarát Hírportál

Eddig 800 millió forint közpénz ment el a jegybank külföldi irodáira

2018. november 16., péntek 09:13

Eddig több mint 800 millió forintot költött el a Magyar Nemzeti Bank arra a négy külföldi kapcsolattartó irodára, amit Hamburgban, Párizsban, Rómában és New Yorkban nyitott meg – írja a 24.hu a jegybanktól közérdekű adatigényléssel kikért információk alapján. 

2014-ben derült ki, hogy a jegybank külföldi irodákat nyit, ekkor még az volt a cél, hogy erősítsék a kapcsolatot a világ vezető jegybankjaival, ekkor arra hivatkoztak, hogy korábban is működtek ilyenek fontos pénzügyi központokban. 

A költséges irodák feladatköre többek közt abból áll, hogy figyelemmel kísérik a kijelölt működési terület jegybankjainak, helyi mértékadó pénzügyi és gazdasági intézményeinek munkáját, rendszeres beszámolókat készítenek az adott ország pénzügyi és innovációs folyamatairól, az MNB számára fontos témakörökben megjelenő helyi kiadványokról, kapcsolatot tartanak a helyi felsőoktatási intézményekkel. 

A cikk szerint a kirendeltségek euróban és amerikai dollárban megadott költségei összesítve mai árfolyamon

több mint 807 millió forintnál tartanak, nem számítva az országonként változó adó kifizetését.

Időarányosan a legköltségesebb a 2017 szeptemberében New Yorkban megnyitott iroda, amelyre valamivel több mint egy év alatt majdnem 60 millió forintot fizettek ki bérleti díjként. A Magyar nemzet korábbi cikke szerint az irodák négyzetméterára magasabb, mint az érintett városokban az átlagos ár, de a jegybank akkor azt közölte, ez félreértés, ugyanis "a jegybankoktól elvárt speciális igényeknek megfelelő feltételekkel" bérelnek "instant irodákat", és az más szolgáltatások is benne vannak a megadott összegekben. Nem csak irodabérlésre, hanem az ott dolgozók lakhatási támogatására is költenek a jegybank kirendeltségei, a képviseletek megnyitása óta erre a célra csaknem 200 millió forint közpénzt fordított az MNB. 

 Az MNB hamarosan Buenos Airesben is újabb kirendeltséget tervez nyitni. 

Rovatok