Index Vakbarát Hírportál

Még két szakszervet tiltakozik a fideszes túlóra-beadvány miatt

2018. november 22., csütörtök 20:36 | aznap frissítve

A fideszes Kósa Lajos és Szathmáry Kristóf nyújtotta be azt módosító javaslatot, ami a jelenlegi egy év helyett hároméves időszakra terjesztené ki a felhasznált és fel nem használt munkaórák beosztására vonatkozó munkaidőkeret kialakítását. Ezt azzal indokolták, hogy

a munkaerőpiac rugalmasabbá tételére egyrészt a munkaerőhiány miatt, másrészt viszont a "pozitív gazdasági folyamatok és a munkaerőpiaci igényekre tekintettel" van szükség egyes iparágakban.

Csütörtökön a Fidesz-frakció is kiadott egy közleményt ellenzéki véleményekre reagálva, ebben azt írták, hogy „úgy látják, hogy sokan szívesen dolgoznának még többet. Ez elől szeretnénk lebontani a bürokratikus akadályokat, hiszen ez a munkahelyteremtés kormánya."

Egy korábbi cikkünkben mi is foglalkoztunk azzal, hogy a cégek a szakember- és munkaerőhiány miatt kizsigerelik a dolgozókat sokszor, akik viszont az alacsony fizetések miatt kénytelenek gyakran túlórázni.

A fideszes javaslatot a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) és a Liga Szakszervezetek is elfogadhatatlannak tartják az MTI szerint. A szervezetek szerint a kormány egy 2017 áprilisában már megakadályozott törvénymódosítást próbál még rosszabb változatban elfogadtatni a parlamenttel.

A MOSZ és a Liga az MTI-hez eljuttatott közleményben arra vár választ, hogy a kormány támogatja-e a fideszesek által beadott javaslatot, amely szerintük ellehetetleníti a munkavállalókat, a munkaerőpiacot és szétzilálja a munkaügyi kapcsolatokat. Szerintük

A munkaidőkeret szabályozásának további extrém bonyolítása indokolatlanul átláthatatlanná, kaotikussá tenné a munkaidő-kezelést a munkavállalók számára, illetve potenciális viták, konfliktusok, növekvő adminisztrációs nehézségek forrása is lehet.

Azt is írják, hogy jelenleg a kollektív szerződéseket a cégek azért is kötik meg, mert csak így lehet törvényes módon rendkívüli munkavégzést elrendelni, azonban ha ez a kitétel megszűnik, akkor még tovább csökkenhet az egyébként is alacsony kollektív szerződéses lefedettség az országban.

Korábban a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) is jelezte, hogy elfogadhatatlannak tartják a javaslatot, ami szerintük azt eredményezné, hogy a munkáltatók gyakorlatilag tetszésük szerint kötelezhetnék a dolgozóikat túlórára.

Rovatok