Index Vakbarát Hírportál

Súlyosan pofátlanra sikerült az idei black friday

2018. november 24., szombat 10:47 | aznap frissítve

Pénteki felhívásunkra elárasztották a postaládánkat a webshopok black friday-visszaéléseiről szóló levelek, szemezgetünk a tipikus trükkökből és a legpofátlanabb átverős akciókból. 

A legtipikusabb megtévesztés, amit előszeretettel alkalmaznak a boltok, hogy olyan irreálisan magas árat tüntetnek fel eredeti árként, aminek köze sincs a valósághoz. Ezt árösszehasonlító oldalak segítségével persze könnyen ellenőrizheti bárki, akinek van sütnivalója, olvasóink ezt többnyire meg is tették. A beküldött képernyőfotók alapján jól látszik, hogy a boltok néhol teljesen elszálltak a kamuzással (ők persze ilyenkor utólag mindig kiadnak egy közleményt, hogy csak elírás volt), és milliós tételeket írtak oda eredeti árnak egy pár tízezres termékhez. 

A levonható következtetés nagyjából az, hogy minden hirdetés, ami 50 százaléknál nagyobb leárazást mutat, gyanús. Ilyenkor a következő esetek szoktak fennállni:

Egy csalódott olvasónkkal az előbbi verzió történt, amikor PS4 konzolt akart venni pénteken 59.900 forintért, de abban a pár percben, amíg eljutott az online kaszáig és beütötte a szállítási címet, már el is fogyott minden. "Nem lehetett túl nagy a készlet", vonta le a fanyarú következtetést.

Az extrém kamu felárazásra a legszebb példa, amit kaptunk, talán a 3,4 milliós robotporszívó az Alzáról, ami ellen már most vizsgálódik a GVH:

De a 7998 forintért árult, eredetileg állítólag 1,2 milliós (!) SSD se kutya:

És hogy ne csak az elektronikai cikkeket emeljük ki, íme egy fantasztikus akcióban hirdetett hálós, virágos, necc cicaruha, ami állítólag korábban 100 ezer forintba került:

És itt van még néhány, százalékosan elég hihetetlen leárazás:

De olyan példákkal is találkoztunk, amikor azzal szívatták meg a vásárlókat a boltok, hogy egy korai időpontban még nagyon nagy akcióval, alig egy kicsivel később viszont már drágábban adták ugyanezt a terméket. A GVH szerint az ilyesmi nem szabályos, egy napon belül nem lehet variálni az árral. Egyik olvasónk egész extrém esetről számolt be ezen a vonalon, reggel 07:18-kor még 49.990 forintért árultak egy tabletet az Emagon, de 8 óra körül már ez a kép fogadta:

Szintén az Emag követte el az alábbi furcsaságot a Samsung Galaxy S8-cal, egy napon belül kétféle áron próbálták eladni, ráadásul nem is különbséggel:

Ha ilyet tapasztalunk, az kétféle okból lehet, és ezek közül csak az egyik szabályos: amikor az webshop felületén különböző forgalmazóktól jelenik meg ugyanaz a termék más áron. Ha ugyanattól a forgalmazótól árulnak valami eltérő árakon, az viszont már nem oké. Aki szorgalmasan shoppingolt a fekete pénteken, jó eséllyel mindkét gyakorlatba belefuthatott.

Egyik olvasónk azt is kiszúrta az árdiagram segítségével, hogy ugyanazzal a tévével Magyarországon trükköztek (feltolták az árát black friday előtt), Romániában viszont nem:

Egy olvasónk arról is készített fotódokumentációt, hogy a Media Marktban az akciós ártábla alatt az eredeti ár is pont ugyanaz volt, ám mint cikkünk megjelenése után a Media Markt egyik dolgozója felhívta a figyelmünket: ez csak látszólagos átverés. Az e-könyvolvasó-szerű digitális tábla közvetlenül a bolti rendszerrel van összekötve, tehát ha egy árat átírnak egy akció miatt, az a legrosszabb esetben is perceken belül megjelenik a táblán, emiatt egyezik meg a két ár. Az árukeresőn novemberben a telefon átlagára 180 ezer forint volt, az alábbi kép tehát igazából nem az átverésre, hanem a tisztességes kereskedelmi gyakorlatra példa. 

Kíváncsian várjuk, mekkora bírságokkal készül a GVH a webshopok idei pofátlanság-ralija, és valószínűsíthető rekordbevétele után. 

Rovatok