Index Vakbarát Hírportál

36,7 milliárdos beruházást hoz Magyarországra egy dél-koreai cég

2018. november 29., csütörtök 11:15

A dél-koreai tulajdonú, autóalkatrész-gyártó Hanon Systems Hungary Kft. összesen 36,7 milliárd forint új beruházást hoz Székesfehérvárra, Pécsre és Rétságra - ezt jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az MTI beszámolója szerint.

A cég Pécsett és Rétságon új telephelyet létesít, az székesfehérvári gyárában pedig bővíti a kapacitásait, összesen 516 munkahelyet teremtve ezzel.  Mindezért pedig 7,5 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kap.

Szijjártó szerint a korábbiakhoz hasonlóan ezt a beruházást is erős nemzetközi versenyben nyerte el Magyarország.

Az új munkahelyek túlnyomó része Pécsett jön létre zöldmezős beruházással, itt közel 450 állás lesz.  Szijjártó szerint A Dél-Dunántúl munkaerő-tartalékai "jelentősek", ezért Baranya megyében hamarosan újabb befektetők jelenhetnek meg.

A Hanon Systems pécsi és székesfehérvári üzemeiben készülő klímakompresszorok a Volkswagen, az Audi, a Peugeot, a Ford, a BMW és más nagy gyártók autóiba kerülnek, a rétsági üzemben pedig alumíniumöntvényeket állítanak majd elő.

Min Sung, a Hanon Systems elnökhelyettese elmondta, hogy autóipari beszállítóként hűtéshez és fűtéshez kapcsolódó termékeket, valamint az elektromos autók gyártásához szükséges berendezéseket állítanak elő. A cégvezető a termelési helyszínek kiválasztását a kedvező magyarországi tapasztalatokkal, a kiváló munkaerővel és a fejlett infrastruktúrával indokolta. 

A Hanon Systems elég rég óta jelen van az országban, 1990-ben nyitotta meg első üzemét itt. A cég a világ 40 országában működtet gyárat vagy mérnöki központot, 16 ezer munkavállalót foglalkoztat, éves árbevétele eléri az 5 milliárd dollárt, klímakompresszorok gyártásában a világpiac második legjelentősebb szereplője. 

Rovatok