Index Vakbarát Hírportál

Előnybe hozhatott cégeket a Facebook, egy kiszivárgott dokumentum szerint

2018. december 5., szerda 18:32

Kiszivárgott emailek és belső dokumentumok sora bizonyítja a New York Times szerint, hogy a Facebook több cégnek, a felhasználói személyes adatait úgy adta tovább, hogy abból a cégeknek előnyük származott a versenytársaikkal szemben. Az ügyben olyan cégek érintettek, mint az Airbnb, a Lyft és a Nextflix.

A dokumentumok 2012 és 2015 közötti időszakot fedik le, amikor robbanásszerű növekedésnek indult a cég, és amikor nem igazán tudták még, hogy hogyan kezeljék a rájuk zúduló adatokat.

Az ügyet vizsgáló bizottság szerint a dokumentumok világosan mutatják, hogy a Facebook külön megállapodásokat kötött bizonyos cégekkel, amivel engedélyezi, hogy azután is hozzáférhessenek a felhasználók személyes adataihoz, amikor már egyébként más cégek számára korlátozták az adatokhoz való hozzáférést. 

A Facebook szerint ezek a dokumentumok egy alaptalan jogi vita részeiként bukkantak fel, és csak részigazságokat tartalmaznak, amik kontextusukból kiragadva félrevezetőek lehetnek. 

Ahogy minden cégnél, nálunk is folytak belső párbeszédek azokról az utakról, amik biztosíthatják a cég fennmaradását, de a tények tisztán látszanak: soha nem adtuk el mások adatait.

Rovatok