Index Vakbarát Hírportál

Putyin a görögöket is bevenné a déli gázszállításba

2018. december 7., péntek 19:19

Moszkvában tárgyalt egymással pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök és Alekszisz Ciprasz görög kormányfő, a tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón pedig kiderült, Oroszország kész mérlegelni annak lehetőségét, hogy görög vállalatok is részt vegyenek az orosz gáz Európába szállításában a déli útvonalon – írja az MTI.

Putyin úgy fogalmazott, Moszkva erről mind Athénnel, mind Ankarával egyeztet, emellett pedig kiemelte, hogy ugyan gáz egyelőre még nem halad át rajta, de gyakorlatilag már megépült a Görögországból Oroszországba vezető csővezeték. 

Ciprasz szerint műszakilag megoldható, hogy az eredetileg azerbajdzsáni gáz szállítására tervezett Transz-Adriai Csővezeték (TAP) orosz gázt is fogadjon, ami szerinte az európai gazdaság hasznára is válhat. A görög miniszterelnök álláspontja szerint egyébként az Európai Unió kettős mércét alkalmaz a Török Áramlat Görögország és Olaszország irányába történő meghosszabbításával kapcsolatban,

egyfelől ösztönözve, másfelől pedig akadályozva azt.

Felajánlotta emellett azt is, hogy hazája hídszerepet töltsön be az EU és Moszkva között, amire a jelek szerint Putyin is kapható lenne: az orosz elnök reményét fejezte ki, hogy a két ország túl tud lépni a két ország hagyományosan jó viszonyát megbolygató júliusi incidensen. Ez persze egyébként nem túl meglepő, a Görögországban felhasznált gáznak több mint a fele, az olajnak  pedig mintegy 10 százaléka orosz importból származik.

A két vezető a kercsi incidensről, az EU és Oroszország viszonyáról, valamint a ciprusi rendezés kérdéseiről is beszélt egymással, emellett pedig négy kormányközi megállapodás is született 

Rovatok