Index Vakbarát Hírportál

2,5 milliárdos sportkollégium épül az Omszki-tó mellett tao-pénzből

2018. december 9., vasárnap 10:17

2,2 milliárd forintos tao-támogatásból építhet Budakalász a Budakalász Kézilabda Zrt.-vel közösen sportcentrumot az Omszk Parkban a kézilabda-szövetség döntése alapján.

A G7.hu cikke szerint idén eddig ez a legnagyobb összegű kézilabda tao-program, a szokásos felcsúti mellett az előző idényben is csak két projekt kapott ennél több pénzt: az uszodára pénzt kérő Kazincbarcikai Sport Központ, illetve a bentlakásos rehabilitációs központot kialakító Siófok Kézilabda és Tenisz Club Kft..

A város vezetése 2017 márciusában döntött a sportcentrum létrehozásáról, a beruházás értékét először 1,8 milliárd forintban maximálták. Eredetileg az volt a terv, hogy az önkormányzat 800 milliós állami támogatást igényel a fejlesztéshez, a cég pedig tao-támogatással egészíti ezt ki.

A társaság már a 2017/2018-as idényben be akarta adni a pályázatot, de végül egy évet csúsztak, többek között azért is, mert a tanulmányterv csak nyárra készült el. Idén őszre kiderült, hogy 1,8 milliárd nem elég a sportkollégium felépítésére, azért az önkormányzat  az eredeti szerződésben rögzített 1,8 milliárdos összeget 2,55-re módosította. A többletet a Budakalász Kézilabda Zrt. tao-programjához csapták, így jött ki a 2,2 milliárdos támogatás.

Egressy Gábor, a vállalat tao-ügyeit intéző csapatmenedzser a lapnak azt mondta, hogy nincs ég részletes tervük arra vonatkozóan, hogy hogyan szerzik meg a több százmilliós önrészt, saját forrásból viszont biztos, hogy nincs ennyi pénzük. Arról hallott, hogy az önkormányzat biztosítaná ezt támogatás formájában, de mint fogalmazott, „hivatalos forrást még nem látott” erről. Pedig az ügyben elvileg megállapodás is született a felek között, sőt az önkormányzat arról is határozott, hogy a szükséges ingatlant is a cég rendelkezésére bocsátja.

Azt egyelőre emiatt nem egyértelmű, hogy mikor kezdődhet meg a kollégium kivitelezése, és mikorra készülhet el az épület. Miután a beruházást közbeszereztetni kell, az sem lenne meglepő, ha a vállalat kihasználná a rendelkezésére álló három évet.

A lapnak az egyesület beosztottjai és a helyi sportélet más tagjai közül többen is megemlítették, hogy a csapatmenedzser mellett egy bizonyos Simon Péter illetékes az ügyben. Simon ugyan nem szerepel a budakalászi egyesület stáblistáján, de korábban a Szentendrei Kézilabda Klubnál együtt dolgozott a budakalásziak jelenlegi utánpótlás-szakmai igazgatójával, Hajdu Tamással és Egressy Gáborral is.

Simon az elmúlt években látszólag minden cégéből kiszállt, a sportkollégium fejlesztésében azonban mégis lehet valamilyen szerepe. A lap erre szeretett volnra rákérdezni, de nem tudták elérni Simont. A Fidesz Hagyó Miklósaként is emlegetett vállalkozóról írt 2013-as portréjánkat ide kattintva olvashatja el.

Borítókép: MTI / H. Szabó Sándor

Rovatok