Index Vakbarát Hírportál

Pörgős napot ígért a Bayer, 95 milliós bírságot kapott a versenyhivataltól

2018. december 10., hétfő 14:17

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Bayer Hungária Kft. megtévesztette a fogyasztókat Berocca elnevezésű termékeinek reklámjaival, de a kiszabott bírság a jogsértés elismerése miatt több mint felével csökkent, így 95 millió forint lett.

A GVH hétfői MTI-nek küldött közleménye szerint a Bayer Hungária Kft. Berocca Performance vény nélkül kapható gyógyszerének és Berocca pezsgőtabletta étrend-kiegészítőjének reklámjai megtévesztők voltak, egyes tájékoztatásai pedig nem feleltek meg az ágazati előírásoknak.

A GVH szerint pezsgőtabletta reklámjaiban az európai közösségi jog által engedélyezett, valós és igazolt hatásnál többet - "pörgős" napot, maximális teljesítményt - ígértek. Nem tüntették fel továbbá, hogy a teljesítménynövelés mely összetevőnek tulajdonítható. A gyógyszernél pedig a termékkategória feltüntetésének hiányát kifogásolta a hatóság.

A hivatal kifogásolta azt az állítást is a reklámban, hogy a termék rövid időn belül segítséget nyújthat, mivel ez nem állt összhangban alkalmazási előírással, amely szerint a hatáshoz négyhetes szedés szükséges.

A versenyhivatal jelentős kedvezményeket nyújt a kiszabandó bírság összegéből a jogsértésüket elismerő, tevőleges jóvátételt tanúsító vagy megfelelési programot kidolgozó vállalkozásoknak. A jogsértések egy részének elismerésére, illetve a már megvalósított megfelelési erőfeszítésekre, az ügyben kirótt bírság végül a csökkentő tételek nélküli összeg kevesebb, mint a fele lett - tájékoztatott a GVH.

Rovatok