Index Vakbarát Hírportál

Cégholdingba szervezik Mészáros Lőrinc agrárcégeit

2018. december 17., hétfő 08:52

Közös szakmai vezetés alá vonják és konszernbe szervezik a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó mezőgazdasági cégeket - írja a Világgazdaság.

“A Mészáros-csoport stratégiai ágazatként tekint az agráriumra és az élelmiszeriparra, amelyben számos érdekeltséggel rendelkezik. A jelentős mezőgazdasági termelőkapacitások és üzemméret miatt indokolttá vált, hogy a vállalatirányítás ne cégenként, külön egységekben gondolkodva tekintsen ezekre a társaságokra” - mondta a lapnak Csák Gyula, a vállalatcsoportot irányító Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója.

A konszern többlépéses eljárásban jön létre, jelenleg az első lépésnél tartanak azzal, hogy első körben kilenc társaság együttműködési szándékát tették közzé a Cégközlönyben. A vállalatcsoport jelenleg 13 ezer hektáron gazdálkodik, ez a folyamat végén 36 ezer hektár is lehet.

A Mezort Zrt. egyelőre nem tagja a konszernnek, valószínűleg azért, mert a Gazdasági Versenyhivatal csak nemrég hagyta jóvá Mészáros Lőrinc tulajdonszerzését Simicska Lajos egykori cégében. A vállalatok összessége - a Mezorttal együtt - tavaly 22 milliárd forintot tett ki és 2200 főt foglalkoztatott.

A konszern tagjai között van a Búzakalász 66 Felcsút Kft., az Aranykorona Zrt., a Hidasháti Zrt., az Agrosystem Zrt., az Aranka Malom Kft., a Kunhalom Agrária Kft., a Vért Vadászati Kft., a Canter Borház Kft. és a Dereszla Bortermelő és Értékesítő Kft.

(Borítókép: Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

Rovatok