Index Vakbarát Hírportál

Bankszünnap és kifizetési korlátozás Matolcsy unokatestvérének bankjánál

2018. december 18., kedd 08:26

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) olyan súlyos likviditási problémákat talált az NHB Banknál, hogy azonnali intézkedéseket alkalmazott a pénzintézetnél. A bankból mától 30 napig nem lehet 7 millió forintnál többet kivenni, a bank nem vállalhat újabb kötelezettségeket, az MNB a mai napra bankszünetet rendelt el az NHB-nál, és felügyeleti biztost neveztek ki a probléma kezelésére.

Az MNB adatai szerint 28 magánszemélynek és 83 vállalati ügyfélnek van több mint 7 millió forintnyi pénze a bankban. Közülük 8 magánszemélynek és 39 vállalatnak van akkora betétje, ami meghaladja az Országos Betétbiztosítási Alap kártalanítási összegét.

Az intézkedés nem érinti az NHB Bank befektetési szolgáltatási tevékenysége keretében kezelt ügyfélpénzeket és eszközöket.

Az MNB folyamatosan monitorozza minden pénzintézet likviditási helyzetét, ezen akadt fent most az NHB. A bank Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a bankja, és az MNB már korábban is talált hiányosságokat nála. Legutóbb idén augusztusban kapott viszonylag nagy arányú, 19 millió forintos büntetést.

Akkor a jegybank kiemelte, hogy a feltárt jogsértések nem hordoznak rendszerkockázatot, és nem veszélyeztetik a bank megbízható működését. Az MNB 2015. december 31-től tekintette át a hitelintézet pénzügyi szolgáltatási tevékenységét és megállapította, hogy a vállalatirányítás területén az NHB Bank kiszervezett tevékenységeinek bejelentése, ellenőrzése és szabályozása nem felelt meg teljes körűen a jogszabályi előírásoknak.

A hitelkockázat kezelés körében probléma volt többek között az ügyfélminősítésre, a kockázatvállalásra (különösen a döntéshozatali mechanizmusra) és a fedezetértékelésre vonatkozó szabályzataival, illetve azok alkalmazásával.

Az MNB közleménye szerint az NHB részesedése a magyar hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszegének csupán 0,2 százalékát teszi ki, likviditásának megrendülése a magyar pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását semmilyen módon nem fenyegeti.

UPDATE: Az MNB nemrég közleményben pontosította az adatokat: „Az MNB a rendelkezésére álló adatok alapján összesen 67 olyan magánszemély és 88 vállalati betétese van a banknak, akit a 7 millió forintos betétkivételi korlát az ennél magasabb összegű betét miatt érint, közülük 10 magánszemély és 42 vállalati ügyfél rendelkezik az OBA kártalanítás összegét is meghaladó betéttel.”

(Borítókép: NHB Bank székhelye az Akadémia utcában, Budapesten. Fotó: Google Street View)

Rovatok