Index Vakbarát Hírportál

Versenyképességi fordulat nélkül lassuló növekedésre számít a jegybank

2018. december 20., csütörtök 12:33

A jegybank szakértői szerint az idén az elmúlt évtized leggyorsabb gazdasági növekedése valósulhat meg, 2019-től azonban versenyképességi fordulat nélkül fokozatosan lassul a bővülés - mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója csütörtökön Budapesten, a jegybank friss, decemberi inflációs jelentésének bemutatásakor, írja az MTI.

A jegybank 2018-ra 4,7 százalékos GDP-növekedést vár, 2019-ben viszont már csak 3,5, 2020-ban pedig 3 százalékos növekedésre számítanak.

Balatoni azt mondta, az infláció szokásosnál nagyobb változékonysága rövid távon fennmarad, a jövő év eleji átmeneti emelkedés után a pénzromlás üteme ismét 3 százalék alá csökken. Az MNB a reálbérek további érdemi növekedésére számít, jövőre a bruttó átlagkereset 8,5 százalékkal nő majd, a munkanélküliségi ráta a historikus mélypontja közelében alakul. A bérek növekedése viszont a jegybank előrejelzése szerint az idei 11 százalékról 6,9 százalékra fog csökkenni 2020-ra.

Az MNB kedden - a monetáris tanács kamatdöntő ülését követően - hozta nyilvánosságra a decemberi inflációs jelentésének főbb számait. Ebben 4,7 százalékra emelték az idei gazdasági növekedési várakozást, a 2019-es inflációs várakozást pedig 2,9 százalékra csökkentették. Az idei növekedést a szeptemberben előre jelzett 4,4 százalékról emelte 0,3 százalékponttal a jegybank, az idei inflációs prognózis 2,8 százalék maradt.

Jövőre a korábban várt 3,1 százalékkal szemben csak 2,9 százalékos inflációt vár az MNB, változatlanul 3,5 százalékos GDP-növekedés mellett. 2020-ban a szeptemberi prognózissal megegyezően, 3 százalékos inflációt és 3 százalékos gazdasági növekedést jeleznek előre, akárcsak 2021-re.

Rovatok