Index Vakbarát Hírportál

Rossz év a tőkepiacokon, a magyar tőzsde még a legjobbak között

2019. január 1., kedd 11:16

Szinte minden fejlett tőzsde gyengébben zárta az évet, mint ahogy kezdte. A budapesti parkett az indiaival és az orosszal együtt, még a legjobban teljesítők között van.

Január elsején már biztosan kijelenthetjük, rossz évet zártak 2018-ban a világ tőzsdéi. A legnagyobb börzék közül az indiai Nifty 50 és a rubelelszámolású orosz tőzsdeindex kivételével a nagyobb tőkepiacok mind mínuszban zártak.

Az amerikai növekedési papírok tartották még a legjobban magukat, a Nasdaq csak 1 százalékot veszített az értékéből. A másik véglet az ázsiai nagy piacok, a sanghaji SSE, amely 25 százalékot veszített értékéből, de a koreai KOSPI is 17, míg a Hongkong-i Hang Seng 14 százalékot ereszkedett.

Az európai tőzsdék sem vitézkedtek, a német DAX 18 ,a spanyol IBEX 15, a brit  UK 100 mutató 13, végül a francia CAC 40 pedig 11 százalékkal került lejjebb a tavalyi év során.

A hazai BUX-index a legjobban teljesítő európai indexek közé sorolható. Az évet 39377 ponton kezdte és 39139 ponton zárta, vagyis gyakorlatilag szinten maradt, mindössze 0,6 százalékot esett.

Rovatok