Index Vakbarát Hírportál

Amerika egyszerre tárgyal a kereskedelmi háborúiról

2019. január 7., hétfő 15:57

Folytatódnak a tárgyalások az amerikai–európai kereskedelmi vita mielőbbi rendezéséről: hétfőn Washingtonban egyeztetnek az Európai Bizottság és az Egyesült Államok képviselői – írja az MTI. 

Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős európai uniós biztos hivatali partnerével, Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főképviselővel fog tárgyalni – tájékoztatott a brüsszeli testület. A sajtójelentések szerint egyebek mellett a közös szabályozási keretekre fognak összpontosítani, hogy a felek például kölcsönösen elismerhessék egymás biztonsági sztenderdjeit az autóipari, a gyógyszeripari és az orvosi berendezések terén. 

Az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker még tavaly júliusban megállapodott Donald Trump amerikai elnökkel, hogy mielőbb tárgyalásokat kezdenek az ipari termékek vámmentességéről és a nem autóipari termékeket érintő szubvenciók eltörléséről, a tárgyalások ideje alatt pedig egyik fél sem vet ki új vámokat. Juncker ekkor ígéretet tett rá, hogy növelni fogják az amerikai szójabab európai behozatalát.

A friss adatok szerint az előző hat hónapban 112 százalékkal nőtt az Európai Unióban az Egyesült Államokból importált szójabab mennyisége az egy évvel korábbihoz képest. A teljes behozatal 75 százalékát teszi ki az amerikai import, a második legnagyobb beszállítónak Brazília számít 19 százalékkal.

Az Egyesült Államok kormánya ezzel párhuzamosan másik nagy kereskedelmi partnerével/riválisával, Kínával is tárgyalni kezdett, hogy valahogy feloldják a két ország között kialakult kereskedelmi konfliktust. A két fél képviselői Pekingben egyeztetnek hétfőn és kedden. 

Az Egyesült Államok és Kína tavaly nyáron vetett ki kölcsönösen 50-50 milliárd dollár értékű importárura 25 százalékos pótvámot. Szeptember 24-én további, összesen 260 milliárd dollár értékű árura vezetett be pótvámot a két ország. Az Egyesült Államok mintegy 200 milliárd dollár értékű kínai termékre vetett ki az év végéig 10 százalékos pótvámot, amelynek mértékét januártól emelte volna 25 százalékra. Kína 5, illetve 10 százalékos pótlólagos vámot vetett ki 60 milliárd dollárnyi amerikai árura.

Rovatok