Index Vakbarát Hírportál

Hat év börtönt kapott egy csaló, akit az OLAF jelentett fel

2019. január 8., kedd 10:54

Az OLAF, vagyis az Európai Csalás Elleni Hivatal  nevét leginkább Tiborcz István és az Elios uniós pályázatainak ügyében hallhatta sokat a magyar olvasóközönség. Abban az ügyben, amelyben hiába állapított meg az uniós hivatal súlyos problémákat, a magyar hatóságok kétszer is bűncselekmény hiányában szüntette meg a nyomozást, a kormány pedig politikai befolyásolással meg sorossággal, meg a hasonló standard dolgokkal vádolta akkor az OLAF-ot.

Viszont van olyan eset, amikor az OLAF jelentéséből igenis lesz nyomozás, sőt, börtönbüntetés.

Egy ilyen esetről számolt be kedden az MTI.  A távirati irodával a Fővárosi Főügyészség közölte, hogy jogerősen többéves szabadságvesztést szabott ki  az OLAF feljelentése nyomán indult ügyben a Fővárosi Ítélőtábla. Az ügy egy évtizeddel ezelőtt indult, amikor a főügyészség vádirata szerint az elsőrendű vádlott, egy cégcsoport tényleges irányítója elhatározta: jogosulatlanul hazai és uniós támogatást szerez úgy, hogy a cégcsoport üzemeiben működő papírzacskógyártó gépeket valótlanul új beszerzésként tünteti fel.

Az elsőrendű vádlott 2005 és 2010 között négy, korszerűsítésre kiírt uniós pályázatot nyújtott be új gépsorok beszerzésére, de esze ágában sem volt új gépeket venni, egyszerűen zsebre szerette volna tenni a támogatást. Ehhez árajánlatokat és számlákat és egyéb papírokat hamisított új gépek beszerzéséről, azokat pedig benyújtotta a pályázatoknál. 

Így az ügyészség szerint a vádlott összesen mintegy 770 millió forintot lopott el

ebből több mint 630 millió forint uniós támogatás volt, , csaknem 140 millió forint pedig a magyar költségvetésből jött.

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék az elsőrendű vádlottat különösen jelentős, illetve különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt 3 év 6 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte, míg egyik társát felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta.

A Fővárosi Főügyészség az elsőfokú ítélet ellen fellebbezést jelentett be. A Fővárosi Ítélőtábla tavaly novemberben az elsőrendű vádlott büntetését 6 évre súlyosbította és egyben 5 millió forint pénzbüntetésre is ítélte, további három vádlottra pedig felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki. Két vádlott büntetése másodfokon jogerőre emelkedett.

Rovatok