Index Vakbarát Hírportál

25 ezren várnak arra, hogy bejuthassanak egy idősotthonba

2019. január 8., kedd 09:05

Soha nem látott hosszúságúra nyúltak a várólisták a szociális ellátásokhoz, több mint 34 ezer ember vár valamilyen ellátásra - írja a 24.hu. A várakozók háromnegyede bentlakásos ellátásra szeretne bekerülni a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) legfrissebb, 2018. december 5-ei adatai szerint.

A legtöbben, 25 700-an arra várnak, hogy bejussanak egy állami üzemeltetésű idősek otthonába. Fontos kiemelni, hogy az SZGF csak az állami intézmények várólistáit összesíti, így nem tudni, hogy hányan várnak olyan intézményekben, amelyeket az állam egyházak fenntartásába adott át. Az sem teljesen biztos, hogy a fenti szám hűen tükrözi, hogy pontosan hányan várnak az állami intézményekben, mert a 24.hu szerint ahol nagyon sok jelentkező van, ott egy idő után nem is regisztrálják már a jelentkezőket. 

Ami a területi megoszlást illeti, a legtöbben Budapesten és Győr-Moson-Sopron megyében várnak idősek otthonára, 5185-en illetve 3798-an. A nyugdíjas otthonok után a következő ellátásokra várnak a legtöbben:

Rovatok