Index Vakbarát Hírportál

Itt esély sem lehet a 400 óra bevezetésére!

2019. január 9., szerda 10:07

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Itt esély sem lehet a 400 óra bevezetésére!

A körösladányi Henkel szakszervezet szerint náluk nem januártól, hanem már 2003 óta 68 órás munkaidő keret van.

197 · Jan 09, 2019 10:07am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

December végén több lap mellett mi is beszámoltuk arról, hogy a Henkel körösladányi gyárának szakszervezete olyan megállapodást írt alá a menedzsmenttel, amely értelmében akár heti 68 óra munkára is kötelezhetőek az ott dolgozók.

A sajtóhírek arról szóltak, hogy a Henkelnél például nincs is szükség a Munka Törvénykönyve "rabszolgatörvény" néven elhíresült módosításának bevezetésére, mert a német multi anélkül is át tudja nyomni az akaratát a helyi szakszervezeten.

Heti 56 óra munka

A Munka Törvénykönyve (MT) 2002 óta lehetővé teszi a rugalmas munkaidő alkalmazását, amellyel több munkáltató törvényesen él - hangsúlyozta közleményében a Henkel. A MT 72 órás munkakeretet tesz lehetővé egy éves intervallumban, a Henkelnél kötött megállapodás ehhez képest jóval puhább - állítja a cég.

A munkáltató és a szakszervezet között megállapodás szerint a január 7-től március 31-ig tartó 12 hetes időszakban 68 órás munkaidőkeretben írható elő a munkavégzés, Kovácsné Sz. Zsuzsanna, a Henkel Munkás Érdekvédelmi Egyesület (ez a helyi szakszervezet) vezetője szerint ez azonban nem újdonság, 2003 óta így van a cégnél.

Állítása szerint azért, mert a Henkel körösladányi termelőüzemében 24 órás munkavégzés folyik, a munkaadónak a versenyképesség miatt szüksége van a dolgozók rugalmas munkavégzésére. Bár még nincs meg a tavalyi kimutatás, Kovácsné szerint a cég nem él a 68 órás időkeret adta lehetőséggel, átlagosan legfeljebb 56 órát dolgoznak egy héten az ott dolgozók.

Fontos kitétel, hogy a szakszervezet a Henkel alkalmazásában állókat képviseli, ami 314 embert jelent, míg úgy tudjuk, hogy munkaerőkölcsönző cégeken keresztül még nagyjából 6-700 ember dolgozik a gyárban, erre később még visszatérünk.

Nettó 2-300 ezer forint

A 314 Henkel-alkalmazottból 275 tagja a szakszervezetnek, és ők nagyjából egységesek a jelenlegi megállapodás mellett - mondta Kovácsné, aki szerint ettől még vannak problémák az időkerettel. "A munkavállalók ebben az időrendben azt kifogásolják, hogy sokszor hétköznapokra esik a pihenő és hétvégén műszakok miatt nem lehetnek a családjukkal" - állítja a szakszervezeti vezető.

"Itt esély sem lehet a 400 órás túlórakeret bevezetésére" - jelentette ki Kovácsné, aki szerint náluk éves szinten a 250 túlóra lehetőségét sem használja ki a munkaadó, és nem is érzékeli, hogy 400 óra bevezetésére készülnének. "Ennek a cégnek nem az az érdeke, hogy minél többet túlóráztassa ok nélkül a dolgozókat, és minél több túlórapénzt fizessen ki" - tette hozzá.

Kovácsné szerint a Henkel körösladányi dolgozói a rugalmas munkarendnek és a különböző műszakpótlékoknak köszönhetően havi nettó 2-300 között kereshetnek, és ezen felül kapnak még évi 700 ezer forint cafeteriát, ami nagyon különbözik attól, amennyit ebben a gyárban az úgynevezett lízingelt munkások keresnek.

Nettó 120 ezer forint

Korábban a 24.hu-nak számolt be arról egy gyárban dolgozó olvasója, hogy bruttó 794 forintos órabérért, 30 százalékos műszakpótlékkal és havi 7000 forint cafeteriával kiegészítve átlagosan nettó 120 ezer forintot vihet haza. Ez az olvasó azt állította magáról, hogy a Get Work Trend Kft. nevű munkaerőkölcsönzőn keresztül került a futószalag mellé.

Úgy tudjuk, hogy sok cég mellett a Henkel gyárában is a betanított, futószalag mellett dolgozó munkások kölcsönzött munkaerőként kerülnek a gyárba, míg a sorfelügyelők és magasabb beosztásúak állnak közvetlenül a Henkel alkalmazásában.

Dávid Ferenc a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének volt főtitkára szerint a túlóratörvényt szerinte azokon a 4-5 ezres településeken fogják végrehajtani, ahol 300-400 főt alkalmazó cégek a város egyetlen munkáltatói, és ilyen helyeken a munkavállaló nem fog tudni ellenállni, mert nem tud hova menni. Kovácsné szerint náluk egyrészt nem fogják alkalmazni a túlóratörvényt, másrészt a Henkel-alkalmazottak 49 százaléka lakik helyben, a többiek ingáznak. A szakszervezeti vezető szerint egyre több a cég Békés megyében, így nő a verseny, egyik konkurensük már most a békéscsabai Linemar, és felépülése után a debreceni BMW is az lesz.

Ha cégnél dolgozik, ahol tervezik a 400 órás túlórakeret bevezetését, írjon nekünk

Rovatok