Index Vakbarát Hírportál

Levelet írt Orbánnak az Európai Szakszervezeti Szövetség a túlóratörvény miatt

2019. január 9., szerda 20:09

Az Európai Szakszervezeti Szövetség elnöke levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek, amelyben a túlóratörvénnyel kapcsolatos észrevételeit jelezte.

A szövetség főtitkára, Luca Visentini ebbe azt írta, szeretné kifejezni az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) aggodalmát a magyar parlament által elfogadott,a munkaidő-szervezéssel és a munkaerő-kölcsönzés minimális kölcsönzési díjával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvénnyel kapcsolatban.

"Magyar kollégáink ezt rabszolgatörvénynek hívják, mivel a munka törvénykönyve változásai jelentősen rontják a munkavállalók helyzetét, sértik a pihenéshez, az egészséges élethez való jogot, s veszélyeztetik az Ön kormánya által oly sokszor említett családi élet szentségét" - írta.

Felhívja Orbán figyelmét arra a "régi gyakorlatra épülő tapasztalatra és széles körben elismert jogi elvre", hogy a munkáltatók és munkavállalók nincsenek egyenlő helyzetben, és arra, hogy a dolgozónak gyakorlatilag lehetetlen nemet mondania a főnökének. Mindezen túl a kifizetések három évig való potenciális elhalasztása a munkavállalók helyzetét még rosszabbá teszi.

"Szeretném felidézni azt, amiről már a múltban volt alkalmunk beszélgetni" - írja. Eszerint "az olcsó munkaerő és a szociális dömping nem a legjobb módja a beruházások megnyerésének, mivel középtávon agyelszívást generál és a minőségi munkaerő hiányához vezet, amit nem lehet a túlmunkával orvosolni. Minden sikeres gazdaság és munkaerőpiac azt igazolja, hogy a beruházások és a fenntartható növekedés lényegi tényezői a magasabb képzettség és a nagyobb bérek."

Luca Visentini nagyon hálás azért az Orbán Viktorral és kormányával folytatott együttműködésért, amit a magyarországi szociális párbeszéd javítása és megerősítése érdekében alakítottak ki. Ezt a törvényt azonban a szociális partnerekkel, a szociális párbeszéd intézményeiben történő konzultáció nélkül fogadták el.

"A néhány szakszervezeti konföderáció képviselőivel, az egyes parlamenti képviselők által informálisan folytatott konzultációk hasznosak lehetnek, de semmi esetre sem helyettesítik az intézményesített szociális párbeszédet, ami iránt Ön és a kormánya is elkötelezte magát. Magyar tagszervezeteink nyitottak a tárgyalásokra, készek az érdemi párbeszédre."

Követelik a törvény visszavonását és a tárgyalások megkezdését a következő kérdésekben:

"Szeretném biztosítani, hogy az ESZSZ és én készek vagyunk segíteni és támogatni a tárgyalások ilyen folyamatát. Kérem, tudassa velünk, amennyiben a párbeszéd megkönnyítésére bármilyen segítségre igényt tart részünkről" - zárja levelét a főtitkár.

Rovatok