Index Vakbarát Hírportál

Csúszik a nyugdíjak kifizetése

2019. január 11., péntek 09:01

Péntek reggel több olvasónk is jelezte, hogy nem érkezett meg a nyugdíja. A bankok szerint lehet, hogy hétfőig csúszhat a kifizetés, délelőtt háromnegyed tizenegykor viszont az alábbi közleményt adta ki a Magyar Államkincstár:

Nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésénél

A Magyar Államkincstár felhívja a figyelmet, hogy nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésében.  A bankszámlákra érkező nyugdíjak jóváírása technikai okok miatt napközbeni jóváírással történik meg.  A bankszámlára érkező nyugdíjakat tehát az érintettek a mai nap folyamán megkapják.  A postai kifizetések 2019. január 14-én indulnak el.

Az olvasóink péntek délelőtt az alábbiakat írták a tapasztalataikról: 

„Eddig sohasem fordult elő, hogy reggel 8-kor ne legyen a folyószámlámon a nyugdíj – ez ma megtörtént." 

"Az államkincstár azt mondja, elutalta, a bankok azt mondják, ők bizony nem kapták meg! Arra hivatkoznak, hogy GIRO probléma van, de akkor minden banknál?"

A jogszabályok szerint a januári nyugdíjat január 11-én kell átutalni. Eddig az esedékesség napján reggel már elérhető volt a számlán, ma pedig (09 óra 40 perckor) még nem érkezett meg. Én az OTP-nél, a nejem pedig egy másik banknál vezeti a számláját, de egyikünknek sem utalták át a nyugdíjat

– írták, de telefonon is többen jelezték, hogy ugyanez a helyzet náluk. Egy másik olvasónk azt írta, Giro tájékoztatása szerint pénteken napközbeni elszámolás keretében küldik a bankoknak a tételeket.

Nem sokkal később egy közlemény jelent meg az OTP honlapján:

Az OTP Bank tájékoztatja ügyfeleit, hogy a 2019. január 11-én esedékes nyugdíjak átutalása várhatóan csak 2019. január 14-én hétfőn történik majd meg. A nyugdíjak utalása a bank rendszerétől független ok miatt csúszik.  Megértésüket köszönjük. 

A CIB azt írja a honlapján, „a mai napra (2019.01.11.) várt nyugdíjak nem érkeztek meg a Magyar Államkincstártól. Ennek pontos okáról, illetve a folyósítás várható időpontjáról az Államkincstár ügyfélszolgálata tud tájékoztatást nyújtani az alábbi elérhetőségeken:"

Kérdés viszont, hogy ha az Államkincstárnál nincs elakadás, a bankok viszont nem kapták meg a pénzt, akkor hol történhetett hiba. Felmerült, hogy esetleg a nyugdíjak elszámolását végző bankközi klíring rendszert üzemeltető Giro Zrt.-nél volt fennakadás, ám péntek délelőtt

a Giro is arról tájékoztatta a sajtót, hogy náluk minden hibamentesen működik, a beküldött tranzakciók feldolgozásában nem volt és jelenleg sincs fennakadás.

A cég azt írja, hogy  "az államkincstárral együttműködve intézkednek a januárban esedékes nyugdíjkifizetések jogszabály szerinti - azaz pénteken történő - kifizetéséről."

Más állami juttatások kifizetésével is gondok lehetnek, ebben a fórumban például arról is írnak, hogy ápolási díj és rokkantsági járadék sem érkezett meg. Egy olvasónk azt írta, árvaellátása miatt hívta a nyugdíjfolyósítót, neki azt mondták, hogy később fognak utalni, lehet, hogy már ma délután, de valószínűleg csak hétfőn érkezik meg a számlájára a pénz. Egy másik olvasónk azt írta, óraadóként tanít egy szakgimnáziumban, a bérét a MÁK bérszámfejti, és utalja, azonban hozzá sem érkezett meg a pénz. 

„Mivel van elektronikus bérjegyzék, látom, hogy a bérszámfejtés 2018. január 9-én megtörtént. Normál esetben másnap a számlán szokott lenni a fizetésem, de jelenleg még ma sem érkezett meg. (Korábban egyszer már előfordult, hogy a bérszámfejtést követő napon nem, de utána azonnal megkaptam.) A főállásomban is a MÁK bérszámfejt és utal, a bérszámfejtést követő napon mindig meg szokott érkezni a fizetés" – írta. 

A nyugdíjakat minden hónap tizenkettedikén szokták folyósítani, azonban ez a nap januárban szombatra esik, így pénteken kellene megérkezniük. A 2019-es költségvetésben a kormány 2 773 milliárd forintot számolt öregségi nyugdíjra, vagyis az özvegyi nyugdíjakkal és egyéb ellátásokkal együtt több mint 280 milliárd forintot kellett volna ma kifizetnie az államnak. 

Péntek délután közös sajtótájékoztatót tartott a ki nem fizetett nyugdíjak ügyében az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó és Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd képviselője. Bangóné a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy neki már decemberben jelezték, hogy bajok lesznek a kifizetésekkel januárban. 

A szocialista politikus szerint az állami szektorban tapasztalt év végi leépítés okozhatta azt, hogy januárban nem sikerült időben utalni a nyugdíjakat és sok egyéb ellátást. Bangóné azt mondta,  több mint nyolcezer embert bocsátottak el az államigazgatásból, 

Nekem több ismerősöm, aki a kincstárnál dolgozik, már decemberben jelezte, hogy óriási káosz fog történni januárban, pontosan a létszámleépítés miatt. Már eddig is túlóráztatták folyamatosan a munkavállalókat, de ezután nem tudják, hogy mi fog történni a hivatalokban, magában az államkincstárnál, nem fogják tudni elvégezni a munkájukat, mivel az embereket elküldték.

 - mondta a politikus. Bangóné azt követelte Novák Katalintól, az Emmi államtitkárától, hogy álljon ki a nyilvánosság elé az ügyben, ahogy akkor is kiállt, amikor a kormány decemberben hamarabb utalta a családi pótlékot. A nyugdíjasokat pedig arra kérte, keressék fel a fideszes országgyűlési képviselőket és kérdezzék meg tőlük, miért nem érkezett meg a nyugdíjuk. 

Borítókép: Mohai Balázs / MTI.

Rovatok