Index Vakbarát Hírportál

Megint nagy bajban vannak az almatermesztők

2019. január 18., péntek 09:31 | aznap frissítve

A megszokottnál jóval gyengébb az eredetileg étkezésiként betárolt alma minősége, ezért csak ipari célra értékesíthető. A léüzemek azonban már leálltak, de az ígért újraindulás esetén is csak nyomott áron veszik majd át a gyümölcsöt – írja a Világgazdaság.

A megszokott 11,5-12 millió tonna helyett 14 millió tonna körüli a termés, ezért túlkínálat alakult ki almából Európában. A szüret után a léüzemek kilogrammonként nettó 13 forintos árajánlattal indították a szezont, a termelők 25 forintot követeltek, végül 20 forintos áron kezdték meg a beszállítást.

Az átlagtermés Magyarországon 550-600 ezer tonna körül alakul, de tavaly még a nyár végi becslések 700-750 ezer tonnáról szóltak, ekkora mennyiséget képtelenség volt kezelni a hazai piacon a jelenlegi szerkezetben. Főleg, hogy még a szokásosnál is rosszabb lett az arány a minőségi és a csak ipari célra használható alma között, körülbelül a termés negyede lett csak étkezési minőségű. 

Ráadásul idén az étkezési almára is jóval mérsékeltebb a kereslet, mint egy normál évben – még 30–50 százalékkal alacsonyabb áron is. Ezért az étkezési almát kilogrammonként csupán 65–90 forintért tudják eladni, ez az ár egy éve 130–150 forint volt.

Ez érzékenyen érinti az étkezési almát termelőket, és a minőségromlás miatt további veszteségeket kell elkönyvelniük, mert a léalmáért még az étkezési minőség nyomott árához képest is keveset kapnak. A magyarországi léüzemek már leálltak, de a piacon arról beszélnek, hogy valószínűsíthető a februári újraindulásuk.

Rovatok