Index Vakbarát Hírportál

Robothasználat: az uniós lista alján kullognak a magyar cégek

2019. január 21., hétfő 11:54

2018-ban az Európai Unióban a legalább 10 embert alkalmazó cégek hét százalékánál alkalmaztak robotokat, a nagyvállalatoknál (tehát 250-nél több embert alkalmazó) viszont már 25 százalék volt ez az arány – derül ki az Eurostat friss adataiból.

Az ipari és szolgáltató robotokat használó cégek Spanyolországban (11 százalék), Dániában és Finnországban (10 százalék), valamint Olaszországban (9 százalék) vannak a legnagyobb arányban. Cipruson (egy százalék), Magyarországon, Észtországban, Görögországban, Litvániában és Romániában (3 százalék) használ a legkevesebb cég robotokat.

A cégek a felmérés alapján leginkább ipari robotokat használnak (5 százalék), főleg a feldolgozóiparban (16 százalék). Szolgáltató robotokat a cégek két százaléka használ, szintén a feldolgozóiparban és a kiskereskedelemben (4 százalék).

A robotot használó cégek leginkább raktári menedzsmentre (44 százalék), emberek és tárgyak szállítására (22 százalék), takarításra vagy hulladékkezelésre és összeszerelésre (21 százalék) alkalmaznak robotokat.

(Borítókép: Robotpincér a győri Liu's Cooking kínai étteremben. Fotó: Krizsán Csaba / MTI)

Rovatok