Index Vakbarát Hírportál

Itt az új magyar tőzsdei csoda: egy hónap alatt árnégyszerezés

2019. január 23., szerda 20:09 | öt éve frissítve

Másfél hónapja még 6000 forintos áron forogtak a Plotinusról éppen Akko Investre átkeresztelt tőzsdei cég részvényei, ma már 20-, 30-, 40 ezer forinton is születnek kötések. A cégben nincs semmi, csak 70 millió forint és a szép jövő reménye.

A Budapesti Értéktőzsdén nem ritka az a csoda, hogy egy cégben nincsen semmi, de a kisbefektetők megőrülnek érte. Láttunk már ilyen varázslatot többet is, most éppen a Plotinus-szal zajlik valami ilyesmi.

Akko Invest

Vagyis az Akko Investtel, mert a cég január 23-án rendkívüli közgyűlésen átkeresztelte magát. A Plotinus sokáig Zsiday Viktor nevéről volt ismert, az ismert befektetési szakember folyamatosan termelte a nyereséget és a részvény árfolyama szépen növekedett, de tavaly Zsiday úgy döntött, befejezi.

Próbálta volna eladni a céget, majd inkább elhatározta, hogy kifizeti a részvényeseket és bezárja a boltot. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ennek valamiért keresztbe feküdt, vizsgálatot indított a procedúra kapcsán, Zsiday pedig kiszállt.

Jönnek az újak

Korányi G. Tamás magánbefektető, tőzsdei szakújságíró fantáziát látott a cégben, és 20 százalék feletti részvénymennyiséget vásárolt, az addigra kiürített társaságból. Mint az Indexnek elmondta, nem szerette volna, ha ez a cég is elhagyja a tőzsdét. Később a befektető eladott, lement 10 százalék alá, majd megint vett (vélhetően némi árfolyam-nyereséget ezalatt realizált) és jelenleg 10 százalék körül lehet.

Ahogy Korányi G. Tamás sem először vállalt komolyabb tulajdonosi szerepet kisebb tőzsdei társaságban, úgy még egy specialista, ifjabb Ádámosi György is fantáziát látott a cégben. Ádámosi szintén felhalmozott egy nagyobb csomagot, 20 százalék felettit, de 25 százalék alattit, hogy ne kelljen vételi ajánlatot tenni a többi részvényesnek, jelenleg ő a legnagyobb részvényes. Ádámosi korábban az Appeninn, majd az Altera nevű tőzsdei cégekben volt tulajdonos, előbbit Mészáros Lőrincéknek, utóbbit a Wallis-csoportnak adta el. Ádámosi György most az érdekeltségébe tartozó svájci székhelyű AGY69 AG befektetési cégen keresztül szállt be.

És mi lesz innentől az üres céggel? Maguk a tervek elég általánosak, jó befektetések, értéknövelés, a standardból feljutni a prémium kategóriába. A két részvényesi csoport nem működik együtt, sőt a névválasztás kapcsán komoly vitába is keveredtek. Korányi G. Tamás ugyanis a névválasztás kapcsán kiemelte, hogy ahogy Plótinosz ismert alexandriai bölcs volt, ő örömmel vette volna fel Sztrabón, a kor másik ismert alexandriai bölcse, a matematikával és földrajzzal foglalkozó tudós nevét. A mai Izrael területén fekvő Akko ellenben kellemetlenebb történelmi emlékhely, ez volt a Közel-Kelet legtovább fennmaradt keresztény települése, de miután 1291-ben a mamlúkok lerombolták, négyszáz évig nem lakta senki. Ráadásul 1799-ben Napóleon serege is hiába ostromolta, márpedig Korányi G. Tamás nem szeretné, hogy a befektetők ebből arra asszociálnának, hogy az árfolyam biztosan sikertelenül ostromolja majd az újabb árfolyamcsúcsokat.

A cég ügyeit az MNB továbbra is vizsgálja.

Borítókép: Jászai Csaba / MTI.

Rovatok