Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a Renault vezérigazgatója

2019. január 24., csütörtök 14:43

Csütörtökön lemondott a Renault vezérigazgatói tisztségéről Carlos Ghosn, akit Japánban csalás miatt letartóztattak – írja a Guardian.

A Renault legnagyobb részvényese a francia állam, aminek képviseletében a kormány megerősítette Ghosn lemondását, és közölték, az igazgatói tanácsnak javasolták, hogy az elnöki tisztségét a Michelin főnöke, Jean-Dominique Senard, a vezérigazgatói pozíciót pedig Ghosn helyettese, Thierry Bollore töltse be.

A Renault igazgatótanácsa csütörtöki rendkívüli ülésén kinevezte a francia autógyártó új vezetőit: a várakozásokkal összhangban Jean-Dominique Senard, a Michelin cég vezetője került az elnöki pozícióba, a vezérigazgatói posztot pedig Thierry Bolloré kapta meg, írja az MTI.

Carlos Ghosn a csőd széléről a világ legnagyobb autóipari szövetségévé tette a Renault, a Nissan és a Mitsubishi hármasát, a szektor egyik legfontosabb topmenedzsereként tartották számon, Japánban pedig kifejezetten sztárként kezelték. 

Ghosn a Nissan Motor Co., a Renault SA és a Mitsubishi Motors Corp. részvételével létrehozott autóipari szövetség, egyben mindhárom autógyártó első embere is volt. 

Ghosnt november közepén tartóztatták le  azzal a váddal, hogy éveken keresztül valótlan adatokat jelentett jövedelméről a Nissan tőzsdei felügyeletnek benyújtott jelentéseiben. Letartóztatását később meghosszabbították és a vádat kiegészítették azzal is, hogy a 2008-as pénzügyi válság során saját befektetései után elszenvedett 1,85 milliárd jenes veszteségeit a Nissan könyveire terhelte át.

A Nissan minden posztjáról felmentette Carlos Ghosnt a letartóztatást követően, és ugyanígy járt el a Mitsubishi autógyár is. A Renault felügyelőbizottsága viszont közvetlenül a letartóztatást követően megerősítette posztján a "feladatának ellátásában átmenetileg akadályoztatott" elnök-vezérigazgatót, és teljes hatáskörű helyettest nevezett ki "jogi ügyei tisztázásának" idejére.

Rovatok