Index Vakbarát Hírportál

Vissza kell fizetnie az MNB-nek a milliós büntetést, amit kiszabott egy cégre

2019. január 31., csütörtök 13:57

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön hatályon kívül helyezte az Magyar Nemzeti Bank piacbefolyásolásra és bennfentes kereskedelemre vonatkozó korábbi határozatát, amelynek alapján a jegybank megbírságolta az Enefi nevű céget - írja a cég bejelentése alapján a Portfolio.hu. A bírósági döntés értelmében az MNB-nek vissza kell fizetnie azt a 120 millió forintot, amelyet a bennfentes kereskedelem miatt az Enefire és egy személyre kiszabott. 

Ahogy arról korábban írtunk, az MNB 45 millió forintra büntette az Enefit, 75 millióra pedig egy bizonyos Soós Csabát, aki a pénzügyi felügyeletet is ellátó jegybank gyanúja szerint az Enefi ciprusi bejegyzésű leányvállalatán, az EETEK Ltd.-n keresztül adott be vételi ajánlatokat az Enefi részvényeire, így mesterségesen felpumpálva a energetikával foglalkozó cég részvényárfolyamát. 

A jegybanknak még 2016 tavaszán az lett gyanús, hogy február és március között az Enefi-részvények ára 149 forintról 230 forintra, majd egy napon belül 250 forintra nőtt, ezt követően pedig meredeken csökkent.

Az MNB ezt követően azt is feltárta, hogy az ügyben érintett, az EETEK Ltd.-vel és az  Enefi-vel is kapcsolatba hozható  természetes személy a birtokában lévő, az EETEK Ltd.-vel kapcsolatos bennfentes információt felhasználva a korábban mesterségesen magas szintre feltornászott árfolyamon több százmillió forint értékben adott el Enefi-részvényeket. Ez azt jelenti, hogy a bennfentes kereskedelem ügyében elmarasztalt személy az azt megelőző, önmagában is piacbefolyásolásnak minősülő akciókban is érintett volt az MNB szerint.

Bennfentesnek minősül minden olyan, pénzügyi eszközzel kapcsolatos lényeges információ, mely nyilvánosságra kerülése esetén a pénzügyi eszköz árfolyamának lényeges befolyásolására alkalmas. 

Az Enefi viszont nem találta megalapozottnak az MNB büntetését és meg is támadta azt a bíróságon. A Fővárosi Törvényszék pedig a cégnek adott igazat, megállapítva, hogy az MNB határozata alapján jogsértés nem állapítható meg. Így a jegybank az 120 millió forintot, annak járulékait és egymillió forint perköltséget is ki kell, hogy fizessen. 

Reagált az MNB

Cikkünk megjelenése után reagált a jegybank, amelyben azt írják, meg vannak győződve a határozatuk jogszerűségéről. "A jegybank minden esetben a pénzügyi piacok stabilitásának fenntartása, illetve a (kis)befektetők, fogyasztók érdekeinek védelme érdekében hozza meg határozatait. E cél érdekében – szükség esetén – a bíróság előtti jogvitát is mindenkor felvállalja. Mivel a Fővárosi Törvényszék mai ítéletét követően mód van a Kúria felülvizsgálati eljárásának kezdeményezésére, a jegybank erre vonatkozó döntését a törvényszék írásbeli ítéletének kézhezvételét követően hozza meg."

Azt írják, hogy az MNB 2017 februárjában piacbefolyásolásért szabott ki 45 millió forint bírságot a magyar tőzsdén jegyzett ENEFI leányvállalatára, az EETEK Ltd.-re, egy természetes személyt bennfentes kereskedelemért 75 millió forintra bírságolt, s büntetőfeljelentést is tett az egymással összefüggő ügyekben. "Az MNB e vizsgálatában – a komplex tőkepiaci visszaélések hatékony üldözése jegyében – első ízben tudott összekötni egy bennfentes kereskedelmet megvalósító ügyletet az azt hosszabb időn át megelőző piacbefolyásoló eseménysorozattal." - áll a jegybank lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Rovatok