Index Vakbarát Hírportál

A románok már 2024-ben bevezetnék az eurót

2019. február 1., péntek 13:58

Viorica Dăncilă, Románia miniszterelnöke bejelentette, hogy a napokban benyújtják az Európai Bizottságnak az euró 2024-es romániai bevezetésének akciótervét, benne a pontos határidőkkel – írja a Romania Insider.

Florin Georgescu, a román jegybank kormányzóhelyettese egy konferencián pedig épp a miniszterelnöki bejelentés napján érvelt az euró bevezetése mellett, ezzel ugyanis szerinte több tőke áramlik majd Romániába, fenntarthatóbbá válik a gazdasági növekedés, és várhatóan a bérek is nőni fognak. A román jegybank eddig inkább az euró túl korai bevezetésétől óvott, mondván, ez komoly károkat is okozhat a román gazdaságnak. Korábbi álláspontjuk szerint az euró bevezetéséhez előbb jó lenne elérni, hogy a román GDP/fő legalább az uniós átlag kétharmadát elérje. Románia gazdaságáról a közelmúltban írtunk az Indexen részletesebben. 

Bulgária még korábbra, 2022 januárjára tervezi az euró bevezetését, de nekik ez kevesebb kihívással is jár, a leva árfolyama ugyanis évek óta az euróhoz van rögzítve.

(via 444)

Rovatok