Index Vakbarát Hírportál

Csak a tervdokumentációja 4,1 milliárdba fog kerülni az új Duna-hídnak

2019. február 6., szerda 16:00

12,9 millió eurót, azaz több mint 4 milliárd forintot költhet a kormány az Újbudát Csepellel összekötő Duna-híd engedélyezési tervdokumentációjára – írja az Átlátszó. 

A hidat 2028 és 2033 között építhetik meg, és kötöttpályás közlekedéssel együtt 2×3 sávos lesz. A látványtervek szerint a kinézete nem lesz mindennapi, ferde kábelesrere és ferdén kialakított pilonokkal álmodták meg. Talán ezzel összefüggésben az ára is kimagasló, az uniós közbeszerzési értesítő legfrissebb számából kiderül, hogy a közbeszerzést a megbízás összege nettó 12,9 millió euró, ebből a teljes építési engedélyezési tervdokumentáció elkészítésének ára 10, 6 millió euró, az opciós rész pedig 2, 2 millió euró. A tervdokumentáció egyedül tehát mintegy 4,1 milliárd forintba fáj majd. 

A közbeszerzést a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. (KKBK) írta ki, ami idén január 19-én meg is kötötte a szerződést a nyertes UNStudio és Buro Happold Engineering alkotta konzorciummal. 

A nemzetközi tervpályázatot az eredetileg a 2024-es olimpiára tervezett Galvani hídra írták ki, ami Észak-Csepelen keresztül köti össze a Galvani út vonalában Dél-Budát. Az olimpia elmaradt, de mint megírtuk, a hidat mégis megépítik, méghozzá a délebbre tervezett Albertfalvai híd és az északi Aquincumi híd előtt, pedig nem túl forgalmas részeket köt össze: Csepelen a Szabadkikötő és a szennyvíztisztító között megy, valamint a krumpliföldeket szeli át, a Soroksári-Dunaágon túli ferencvárosi iparterületekről nem is beszélve.

Rovatok