Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsánnyal veszekszik az MNB és az ÁSZ

2019. február 6., szerda 15:11 | aznap frissítve

Külön közleményben reagált Gyurcsány Ferenc egy Facebook-posztjára a Magyar Nemzeti Bank és az Állami Számvevőszék. Az eset előzménye, hogy az Állami Számvevőszék feltárta, hogy még a kampány során a volt miniszterelnök cége, az Altus Portfólió Kft. túl kedvező konstrukcióban hitelezett a volt miniszterelnök pártjának, a DK-nak.

Az ilyesmi tiltott vagyoni támogatásnak minősül, amit az ÁSZ vizsgálata során törvénysértőnek talált, ezért a következő támogatási ciklusban levinják majd DK-tól a 430 ezer forintban megállapított kamatkülönbözetet, amit a központi költségvetésbe is be kell majd fizetnie a pártnak. Eközben azonban ugyanebben az ügyben egy másik szálon bírságot kaptak Gyurcsányék: az MNB a hitelezés miatt az Altusra csapott le 15 milliós bírsággal sújtva a céget. Az indoklásban "engedély nélküli pénzkölcsönnyújtás" szerepelt, az akkori sajtóhírek szerint a jegybank azonnali hatállyal megtiltotta a jogsértő szolgáltatás folytatását, egyúttal büntetőfeljelentést tett az ügyben.

A két esetre Gyurcsány egy Facebook-posztban reagált, amelyben azt írta, az ÁSZ és a Magyar Nemzeti Bank is megbírságolta a DK-t, de épp ellentétes indokkal. A poszt szerint az ÁSZ problémája a túl alacsony, az MNB-é túl magas kamatú hitel volt. "Ja! Ugyanarról a hitelszerződésről van szó. Éljen Kafka világa!" – írta.

Na erre a posztra reagálva adott ki egy közleményt szerdán a jegybank és az ÁSZ is. Az ÁSZ honlapján azt írta, a DK rágalmazza őket, hiszen nem is büntették meg a pártot, csupán az "ellenőrzése során feltárták, hogy a DK törvénysértő módon tiltott támogatást fogadott el". (Az ÁSZ-nál ez igazából inkább lovagolás a szavakon, ők ugyanis nem ismerik el bírságnak, ha az ellenőrzésük nyomán kell büntetést fizetniük a pártoknak.)

Az MNB pedig azt közölte: nem a kamat, hanem a zughitelezés miatt büntette meg a jegybank az Altus Kft.-t. Az MNB szerint az volt a baj, hogy "üzletszerűen, azaz rendszeresen, nyereség- illetve vagyonszerzési céllal, előre egyedileg meg nem határozott ügyletek megkötése céljából" hitelezte a DK-t 390 millió forinttal az Altus. A megállapítás tehát független a kamat mértékétől. 

Az ügy egyébként bíróság elé kerül, mert az Altus pert indított az MNB intézkedésével szemben, amely az elsőfokú tárgyalásnál tart.

Rovatok