Index Vakbarát Hírportál

Gyanúsan fiatal cég léphet a kereskedőházak helyébe Kínában

2019. február 7., csütörtök 09:20

Néhány hónappal az alapítása után nyerte meg annak lehetőségét egy cég, hogy a magyar vállalkozások külpiacra lépését segítse elő a kereskedőházak helyét átvevő rendszerben – írja a Népszava. 

A 2018 augusztus közepén regisztrált Európa Ázsia Kft. a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) által pár nappal korábban kiírt Exportfejlesztési és Promóciós Partneriroda létrehozásáról szóló pályázati kiírásán indult, és egyedüli indulóként azonnal meg is nyerte a tendert. 

A budapesti céget egy régóta Magyarországon dolgozó kínai üzletember, Teng Wei Na vezeti. Az MNKH - az uniós közbeszerzési portál szerint - 23 millió forintot ad nekik a partneriroda kialakítására. Az alacsony vállalási ár a Népszava szerint furcsa: korábban 1,1 milliárd forintért hirdette meg az MNKH a partneriroda létrehozását; a minisztérium a cikk megjelenéséig nem tisztázta, hogy nem elírásról van-e szó.

A kínai mellett kiválasztották már a japán partnerirodát üzemeltető vállalkozót is, szintén 1,1 milliárdos összegért. Itt egy japán székhelyű cég, a Tokióban bejegyzett Garyu Trading International nyerte el a tendert, szintén egyedüli indulóként. Az ismeretlen hátterű cég három, szintén japán alvállalkozóval próbál majd piacot teremteni a magyar kis-és középvállalkozásoknak Japán mellett Kambodzsában, Laoszban, Mianmarban, Thaiföldön, Vietnámban, Fülöp-szigeteken és Dél-Koreában.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium azután döntött a partnerirodák létrehozásáról, hogy a 41 partnerországban létrehozott magyar nemzeti kereskedőházak súlyos veszteséget halmoztak fel: 2012-es alapításuktól három év alatt 8,3 milliárd forintnyi üzemi veszteséget produkáltak, csak a 2015-ös évet 5,9 milliárdos mínusszal zárták. A Szijjártó Péter sporttársaival feltöltött MNKH alapvetően elfuserált működéséről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Rovatok