Index Vakbarát Hírportál

Leállt Brüsszel teljes közlekedése a sztrájk miatt

2019. február 13., szerda 10:49

Minden szektorra kiterjedő, általános sztrájk bénítja meg Belgiumot, amely már reggel nagy fennakadásokat okozott Brüsszelben és az ország más részein, adta hírül az MTI. Arról már beszámoltunk korábban, hogy a charleroi-i repülőtér és a légiforgalmi irányítók is csatlakoznak a sztrájkhoz, ezért teljesen leállt a légi közlekedés az országban.

A charleroi-i sztrájk érinti a Ryanair és a Wizzair budapesti járatait is.  Szerda este 10 óráig egyetlen járat indítására vagy fogadására sem adnak engedélyt, ez alól csak a kormányzati, katonai és vészhelyzeti repülések jelentenek kivételt.

A sztrájk nem érinti a belga légteret 8000 méter fölötti magasságban átszelő repülőgépeket, mivel azok forgalmát az európai légiforgalom irányítását összehangoló szervezet (Eurocontrol) maastrichti központja kezeli. 

Brüsszelben egy metróvonalon nem közlekednek szerelvények, illetve a buszok és a villamosok többsége sem jár.

A reggel munkába, iskolába igyekvők járatkimaradásokról és késésekről számoltak be országszerte. Több tartományban a vallon és a flamand távolsági buszhálózat, a TEC és a De Lijn szolgáltatásában is súlyos fennakadások tapasztalhatóak. Az SNCB állami vasúttársaság tájékoztatása szerint a vonatközlekedésben is zavarokra kell számítani, országosan nagyjából minden második járat kimarad.

A vállalat szóvivője ugyanakkor arról számolt be, hogy a nemzetközi gyorsvonatok, például az Amszterdam és Párizs között közlekedő Thalys szuperexpressz, illetve a Brüsszelt Londonnal, Párizzsal, Amszterdammal és Kölnnel összekötő Eurostar forgalmát szinte egyáltalán nem érinti az akció.A legnagyobb belga szakszervezetek által közösen bejelentett általános munkabeszüntetés sok más szektorra is kiterjed, 

például a közhivatalokra, a rendőrségre, a kórházakra, a kikötőkre és a postára is, de sok üzem és magáncég sem tudott kinyitni.

A tiltakozók béremelést, jobb munkakörülményeket, magasabb jövőbeli nyugdíjakat követelnek. Bennfentes források szerint az akció megzavarja a NATO szerdán kezdődő védelmi miniszteri ülését, egyes résztvevők valószínűleg késve fognak csak megérkezni.

Rovatok