Index Vakbarát Hírportál

Jogi útra tereli a Vasas a suzukis dolgozó elbocsátását

2019. február 19., kedd 05:17

A Vasas Szakszervezeti Szövetség szerint jogellenesen bocsátották el a Suzukitól azt a munkavállalót, aki a Suzuki-gyárban frissen alakult Vasas alapszervezet titkára lett volna, ezért jogi lépéseket tesznek - mondta az Indexnek László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

A szakszervezet nagyjából másfél hete alakult meg, mielőtt viszont az alapszervezet megalakulásáról hivatalosan is értesítették volna a céget, az alapszervezet titkárának választott dolgozóval közölte a gyár vezetése, hogy azonnali hatállyal ki van rúgva. László Zoltán elmondása alapján a férfit biztonsági őrök kísérték ki a gyárból. A férfi zavarában a gyárban hagyta a felmondásáról szóló dokumentumot: ebben az állt, hogy a munkája minőségével voltak gondok, ezért mondtak fel neki.

A Vasasnál úgy tudják, a 14 éve a gyárban dolgozó férfi ellen korábban nem érkezett a munkáltató részéről semmilyen panasz. Szakszervezeti titkárként amúgy a dolgozót munkajogi védelem illette volna meg, vagyis nem lehetett volna elbocsátani azután, hogy hivatalosan is a helyi szakszervezet vezetője lesz. A férfi azóta levélben is megkapta a felmondásról szóló dokumentumot, amiben azonban László Zoltán elmondása alapján már nincs indoklás. A Vasas a dokumentum áttekintése után döntött úgy, hogy jogi útra tereli az ügyet.

László azt is megjegyezte, hogy keresték a Suzuki vezetését, és a jogi lépésektől függetlenül nyitottak arra, hogy tárgyalásos úton rendezzék az ügyet.

László az Indexnek elmondta, a friss szakszervezetnek jót tett a Suzuki vezetése ezzel a lépésével, azóta ugyanis, hogy a titkárnak megválasztott dolgozót biztonságiakkal vezettették ki a gyárból, sorban jönnek a belépési nyilatkozatok. A szakszervezet alapításában 42-en vettek részt, azóta viszont naponta akár 10-20 tagsági kérelem érkezik be a Vasashoz, László azt mondta, jelenleg akár több mint 200 tagja is lehet már a helyi alapszervezetnek, bár hivatalosan még nem összesítették a kérelmeket.

A cég a szakszervezet titkárának elbocsátását követően közleményben jelezte, hogy álláspontjuk szerint a munkavállalók és a munkáltató közti egyeztetéshez az üzemi tanács megfelelő fórum. Az üzemi tanács és a szakszervezet között lényegi különbség van, az üzemi tanács jogköre elsősorban tájékozódási, véleményezési jogosultságokra korlátozódik, a szakszervezet ezzel szemben jogosult kollektív szerződést megkötésére, és ha a tárgyalás sikertelen, sztrájkot is lebonyolíthat.

A társaság azt is közölte, hogy munkaügyi kérdésekkel kapcsolatos információkat harmadik félnek a személyiségi jogok védelme és a vállalat etikai normái miatt nem adnak, találgatásokat nem kommentálnak.

Az ügy akkor került megint elő, mikor hétfőn a parlamenti ülésteremból kivonult ellenzéki pártok többek között azért utaztak Esztergomba, hogy rávegyék a cég vezetőit, hogy ne alkalmazzák a munka törvénykönyvének decemberben elfogadott módosításait, a 400 óra túlórát lehetővé tévő túlóratörvényt, valamint hogy választ kapjanak arra a kérdésre, hogy hogyan és miért rúgta ki azt az embert, aki szakszervezetet akart létrehozni.

A Suzuki a képviselők megjelenésre egy közleményben reagált, amiben azt írták, hogy a túlóratörvényt nem alkalmazzák, de a szakszervezetről nem szóltak.

Megkérdeztük a Suzukit, hogy fenntartják-e, hogy a munkavállalók és a munkáltató közti egyeztetéshez az üzemi tanács a megfelelő fórum, ha igen, ezt mivel indokolják, és hogy ezt azt jelenti-e, hogy  nem ismerik el a gyárban létrejött Vasas alapszervezet legitimitását. Arra is rákérdeztünk, hogy végülis mivel indokolták az elbocsátást, és hogy terveznek-e tárgyalni erről a Vasas Szakszervezeti Szövetséggel. A válaszokat amint megkaptuk, közöljük.

Rovatok