Index Vakbarát Hírportál

Sztrájkolhatnak a Paksi Atomerőműben az őrség kiszervezése miatt

2019. február 24., vasárnap 09:48

A paksi atomerőmű két szakszervezete, a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Paksi Atomerőmű (MÉSZ) és a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) sztrájkra készül az  atomerőmű fegyveres biztonsági őrségének tervezett kiszervezése miatt – derül ki az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének tudósításából. 

A sztrájkkövetelésben megfogalmazták, hogy a munkáltató a Fegyveres Biztonsági Őrség tevékenységét ne szervezze ki, vagy ha mégis kiszervezi, akkor méltányos feltételeket biztosítson a munkavállalóknak. Úgy vélik, a munkáltató személyében bekövetkezett változás a munkavállalók számára hosszútávon aránytalan sérelemmel járhat az irányadó munkafeltételek lényeges és hátrányos megváltozása miatt. 

A szakszervezetek elfogadhatatlannak tartják a munkáltatói hozzáállást, a jelenlegi munkaerőpiaci viszonyok és a nukleáris védettség szempontjából helytelennek ítélik meg. Mint írják, nem maradt más eszköz a munkavállalói oldal kezében, mint a sztrájk.

A hétnapos egyeztetési eljárás a közlemény szerint 2019. március 1-ig tart, de a közlemény szerint "a munkáltató személyében bekövetkező változás miatt a szakszervezetek megítélése szerint nem a megállapodás irányába halad". Az egyeztetés ideje alatt Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hivatala előtt demonstrációval egybekötött sajtótájékoztatót tartanak a szakszervezetek. 

Rovatok