Index Vakbarát Hírportál

65 milliárd forintot ad az EU az M8-as autópálya bővítéséhez

2019. március 5., kedd 15:47

Az Európai Unió (EU) Kohéziós Alapja több mint 218 millió eurót biztosít két magyarországi fejlesztéshez: az M8-as autópálya egy szakaszának építéséhez, valamint Budapest és Budaörs szennyvízrendszerének fejlesztéséhez – közölte Corina Cretu regionális politikáért felelős uniós biztos Brüsszelben kedden, írja az MTI.

Az uniós alap 203,5 millió euró (mintegy 65,1 milliárd forint) összegű uniós forrást biztosít az M8-as autópálya 29 kilométeres, Körmend-Rábafüzes közötti szakaszának építéséhez. Ezenkívül az alap 15 millió eurót (mintegy 480 millió forint) fordít Budapest és Budaörs szennyvízgyűjtő rendszereinek korszerűsítésére.

Corina Cretu elmondta, az M8-as autópálya projektje javítja Vas megye közúti kapcsolatát Burgenlanddal, egyúttal hozzájárul a transzeurópai közlekedési törzshálózat kiépítéséhez. Az autópálya szakasza várhatóan 2021-ben készül el.

A másik projekt keretében Budapesten és Budaörsön 1410 háztartás kapcsolódik majd egy új, korszerűbb szennyvízhálózathoz, amely nagyjából 33 ezer lakost érint majd. Ez a beruházás, amelybe az EU a korábbi uniós költségvetési időszakban már 61 millió eurót ruházott be, a tervek szerint 2020 júniusára valósul meg.

Rovatok