Index Vakbarát Hírportál

Határozatlan idejű sztrájk indult a Hankooknál

2019. március 12., kedd 14:51 | aznap frissítve

 A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) megkezdte a határozatlan idejű sztrájkot a Hankook Tire Magyarország Kft. dunaújvárosi gyárában – derül ki a szakszervezet keddi közleményéből. A VDSZ azt írja, a

cég teljes mértékben elutasította a szakszervezet követelését, sőt a VDSZ korábbi ajánlatai és az utolsó pillanatig reményt adó tárgyalások helyett a teljes ellenállást választotta.

Szerintük nem volt más lehetősége a szakszervezetnek, minthogy a dolgozók magas támogatása mellett elkezdje a sztrájkot. A közlemény szerint a cégvezetés még a sztrájk megkezdése előtti utolsó órákban is igyekezett nyomást gyakorolni a dolgozókra azzal, hogy elhíresztelték: ha sztrájk lesz, elmaradhat az év végi bónusz kifizetése is. A Hankook vezetése által kihelyezett, a sztrájktól a munkásokat eltántorítani kívánó plakátokról hétfőn az Indexen is beszámoltunk

Cikkünk megjelenése után egy a Hankookban dolgozó olvasónk küldött egy fényképet a mára kiplakátolt üzenetekről. Az egyik papíron ellentétbe állítják a sztrájkoló és a sztrájk alatt dolgozó munkások juttatásait, azt hangsúlyozva, hogy mennyire rosszul jár, aki részt vesz a munkabeszüntetésben:

Egy másikon pedig a fegyelmi eljárással fenyegetik azokat a sztrájkolókat, akik elhagyják a számukra kijelölt gyülekezőhelyet:

A VDSZ szerint a cégvezetés azt is közölte, nem hajlandó semmiféle tárgyalásba bocsátkozni a sztrájk idején, holott a munkabeszüntetés alatt is kötelező az egyeztetés.

A Hankook Tire Magyarország Kft. 2019-ben átlagosan 13,6 százalékos alapbéremelést hajt végre, ám ez nem elegendő a dolgozóknak. A szakszervezet 18 százalékost emelést, a besorolási rendszer és a hűségbónusz rendszer átalakítását, jubileumi kifizetést, 13. havi bónuszt, továbbá a megszakítás nélküli munkarendben dolgozók számára az 5 százalékos pótlékot kért. A mostani sztrájkot egy figyelmeztető sztrájk előzte meg, ami hatástalan maradt. 

Délután a cég azt közölte az MTI-vel, hogy a sztrájk ellenére az érintett munkatársak több mint 60 százaléka felvette a munkát. Ezzel szemben Székely Tamás a Mércének arról beszélt délután, hogy a Hankook vezetése a nappalos műszak délutánra való hadrendbe állításával próbált meg sztrájktörést szervezni, de erre szerinte a hajlandóság „egyre csökken” a dolgozók körében, és a délutános műszak 80%-kos sztrájk-részvétele „lavina-effektust” indíthat be. 

Rovatok