Index Vakbarát Hírportál

Matolcsyéknak van ötletük arra, hogyan kéne megfékezni az ingatlanárak drámai növekedését

2019. március 13., szerda 06:25 | aznap frissítve

Magyar Nemzeti Bank a nemrég ismertetett versenyképességi programjában felvetette az illetékszabályozás szigorítását a befektetési célú lakásvásárlások esetében, mert ez visszafoghatná a lakások drágulását – írja szerdai számában a Magyar Nemzet. A jegybank szerint Budapesten a lakásárak nagymértékű emelkedéséhez jelentősen hozzájárul a tény, hogy 

a lakásvásárlások negyven százaléka befektetési céllal történik.

A jegybank a befektetői lakásvásárlás illetékszabályainak szigorításával hűtené a fővárosi áremelkedést, egyúttal a fiatalok otthonteremtését támogatná az első lakástulajdon megszerzésének illetékmentességével.

Az MNB a befektetési motiváció nehezítése érdekében - az Index által megszólaltatott szakértőhöz hasonlóan

javasolja a családi otthonteremtési kedvezmény összegének differenciálását a már tulajdonolt ingatlanok száma alapján.

A program felveti továbbá, hogy a drágulást a lakossági megtakarítások ingatlanpiacon kívülre terelésével (azaz más befektetési formák vonzóvá tételével) is lehetne hűteni.

A lapnak nyilatkozó ingatlanpiaci szakértők az illeték-megkülönböztetést járható útnak tartják, és elsősorban az első lakás vásárlásához kapcsolódó illetékkedvezménnyel értenek egyet. Egyikük megjegyezte ugyanakkor, hogy a befektetési célú vásárlóknak jótékony hatásuk is van, mert elősegítik a lakásállomány folyamatos megújulását.

Rovatok