Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas brit ingatlanvagyon van offshore cégeknél

2019. március 20., szerda 10:30

A korrupció ellen küzdő Global Witness elemzése szerint több mint 100 milliárd fontnyi angliai ingatlan tulajdonosi háttere homályos, mert adóparadicsomokban bejegyzett cégek tulajdonolják - írja a The Guardian. A 87 ezer érintett ingatlan 40 százaléka Londonban van.

Például a knightsbridge-i Cadogan Square-nél, ahol egy átlagos ingatlan 3 millió fontba kerül, legalább 134 ilyen ismeretlen tulajdonú lakás vagy ház van. A Buckingham Palace Road-on is sok ilyet találni, ezek összértéke 350 millió font.

Több mint 10 ezer ingatlan Westminsterben van, ez az egyik legnépszerűbb terület az ismeretlen tulajok körében, itt egy átlagos ingatlan majdnem 1 millió 800 ezer fontba kerül. Kensingtonban és Chelsea-ben majdnem 6 ezer, Camdenben több mint 2 300 ilyen ingatlan van, Tower Hamlets-ben pedig majdnem 2 ezer.

A brit parlament felismerte már, hogy a jelenséggel tennie kell valamit. A kormány már 2016-ban bejelentette, hogy szigorít az ingatlanok tulajdonlásán, és regisztrálni fogja a tulajdonosokat, de a folyamat azóta nem sokat haladt. Most a parlament egyik bizottsága fogja tárgyalni a kérdést, talán ez gyorsít a folyamaton. A terv egy nyilvános adatbázis, amelyből kiderülne, milyen tengerentúli cégek rendelkeznek ingatlannal az Egyesült Királyságban.

Ava Lee, a Global Witness vezető korrupcióellenes aktivistája szerint “egyre nyilvánvalóbb, hogy a bűnözők és korrupt személyek egyik kedvenc eszköze az ingatlan, ha lopott pénz elrejtéséről vagy pénzmosásról van szó.” A szervezet szerint fennáll a veszélye annak, hogy a brit piac törvénytelen úton szerezett pénzzel telítődjön, ezt pedig meg kell állítani.

2015-ben derült ki például, hogy egy 147 millió fontos londoni ingatlanbirodalom titokzatos tulajdonosa offshore cégek hálózatán keresztül kapcsolódhat egy egykori kazah titkosrendőrségi vezetőhöz, akit gyilkossággal, kínzással és pénzmosással vádoltak meg.

Rovatok