Index Vakbarát Hírportál

Az Airbus máris profitál a Boeing vergődéséből

2019. március 26., kedd 13:26 | aznap frissítve

300 repülőgépet rendelt Kína az európai Airbus repülőgépgyártótól, ennek hatására a cég részvényárfolyama meredeken emelkedni kezdett – írja a Reuters.

2019-ben eleve jó formáját hozza az Airbus, részvényei már majdnem 40 százalékot emelkedtek az év eleje óta, ebből csak kedden 2,7 százalékot. A hirtelen felívelés oka a kínai üzlet, amely a francia hatóságok szerint 30 milliárd euró összértékű. Kína az Airbus termelési kapacitásának 20-25 százalékát köti le. 

Az előző ekkora kínai gépbeszerzéskor még a rivális Boeing volt a nyerő, 2017-ben Donald Trump pekingi látogatása után szintén 300 gép vásárlásáról döntött az ázsiai ország vezetése. A Boeing a lassanként újramelegedő amerikai-kínai kapcsolat miatt akár reménykedhetett volna abban, hogy ismét ők lesznek a befutók, de végül az Airbusra esett a választás, talán nem függetlenül a 737 MAX gépek a közelmúltbeli katasztrófái után. 

Nem ez az első érvágás a Boeingnek mostanában, alig néhány napja derült ki, hogy Indonézia lemondja korábban leadott megrendelését új, 737 MAX típusú gépekre (bár a konfliktus valószínűleg megegyezéssel, és másfajta Boeing gyártmányú gépek beszerzésével zárul majd).

Rovatok