Index Vakbarát Hírportál

Patai Mihály: Pár hónapon belül be tudnánk lépni az eurózónába

2019. március 27., szerda 18:42

Magyarország és Csehország pár hónapon belül akár most is be tudna lépni az eurózónába, a magyar mutatók körül csupán az államadósság mértéke kérdés, mondta Patai Mihály az MNB-alelnökjelölti meghallgatásán a parlament gazdasági bizottsága előtt - írja a Napi.hu.

Patai ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a magyar euróbevezetés nyitott kérdés, és hogy ő "csak a pénzügyi szempontokat látja", miközben az euró bevezetése nemzeti stratégiai kérdés.

Orbán Viktor miniszterelnök Patai Mihály jegybankalelnöki kinevezésére március közepén tett javaslatot Áder János államfőnek. Patai Mihályt a gazdasági bizottság tagjai 10 igen és 1 nem és 1 tartózkodó szavazat mellett alkalmasnak találták az MNB alelnöki posztjára szerdán.

A meghallgatásán elmondta még, hogy:

A néhai Népszabadság  egyik utolsó sztorijaként 2017 őszén írta meg, hogy Matolcsy György MNB-elnök Patai Mihály luxuslakását használja. A Várban, az Országház utcában lévő legfelsőbb kategóriás lakás használata azért okozott komolyabb felzúdulást, mert miközben Matolcsyék felügyelik a bankokat,  Patai Mihály  pedig az ország egyik legnagyobb bankjának, az UniCreditnek a vezetője, így a lakássztori összeférhetetlenségi kérdéseket vetett fel. Patai később cáfolta a dolgot. Patai az alelnöki poszton Gerhardt Ferencet váltja majd.

Rovatok