Index Vakbarát Hírportál

Állami banktól kapott gigahitelt Tiborcz az Adria-palota felújításához

2019. április 1., hétfő 13:57

A Tiborcz István-féle BDPST Zrt. az állami tulajdonban lévő Budapest Bank 2,99 milliárd forintos kölcsöne segítségével újítja fel a pesti Szabadság térre néző Adria-palotát – vette észre a Válasz Online.

Az állami kölcsön ténye azért érdekes, mert Orbán Viktor miniszterelnök veje négy évvel ezelőtt azért szállt ki az uniós finanszírozású közvilágítási pályázatokon taroló Elios Innovatív Zrt.-ből és a keszthelyi Balaton-parton érdekelt Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft.-ből, mert sokan támadták közpénzeket felhasználó projektek miatt. Ahogy egy interjúban fogalmazott „megértette, hogy Magyarországon a miniszterelnök családtagjaként nem foglalkozhat bármivel". 

A kikötős cégtől Tiborcznak alighanem azért kellett megszabadulnia, mert a társaságot az akkor még állami résztulajdonú Gránit Bank hitelezte, és Orbán Viktor ez idő tájt jelentette be a parlamentben, hogy utasította a nemzeti fejlesztési minisztert, „ha az állami vállalatoknál bárki, aki rám vagy a családomra hivatkozva megjelenik, azt azonnal zavarják el”.

Ehhez képest most Tiborcz cége újra állami banktól vett fel hitelt, de nem csak ez jelent változást az eddigiekhez képest, ugyanis Budapest Bank-ügylet azért is különös, mert a gigahitelhez kapcsolódó szerződéseken a BDPST képviselőjeként Sájer Gábort jelölték meg.

Ő 2016-ig volt a botrányba keveredett Elios Zrt. cég vezérigazgatója, a mostani cége, az SRG Invest Kft. pedig Tiborcz egyik irodaházába van bejelentve. Sájer abban az időszakban volt az Elios vezetője, amikor az megnyerte azokat az uniós közvilágítási pályázatokat, amelyeknél az OLAF, az unió csalás elleni hivatala szerint olyannyira nem volt minden rendben, hogy az Európai Bizottságnak azt javasolta: ne fizessék ki a projektek által elnyert 13 milliárd forintot. Az ügyben a magyar hatóság is nyomozott, de nem talált bűncselekményre utaló nyomot. Azóta viszont kiderült, hogy a kormány végül inkább lemond az Elios pályázatainak járó összegekről, vagyis azokat teljesen a magyar költségvetés fizette ki.

A Válasz online cikke szerint Sájer megjelenése a BDPST körül azért érdekes, mert mióta 2016-ban otthagyta az Eliost, független üzletemberként pozicionálta magát. A lap kérdésére a BDPST azt írta, Sájer "alkalmanként külsős tanácsadóként segíti a cégcsoport munkáját, megbízási szerződés keretében, így bizonyos esetekben a BDPST képviseletében jár el". Ez azt jelenit, hogy a BDPST-je a lehető legbizalmasabb banki ügyletekbe bevonva foglalkoztatja Sájer Gábort.

Rovatok