Index Vakbarát Hírportál

Megüthetik a bokájukat a IX. kerületi parkoláson marakodó, fideszes politikusokhoz köthető cégek

2019. április 17., szerda 09:13 | aznap frissítve

A IX. kerület önkormányzati vagyonkezelő cége tavaly év végén közbeszerzései pályázatot írt ki 8775 ferencvárosi parkolóhely üzemeletetésére. A közbeszerzési pályázatban egy érdekes fideszes belharcra lett figyelmes a 24.hu.

A közbeszerzés lebonyolításához Papcsák Ferenc korábbi fideszes országgyűlési képviselő, Zugló egykori polgármestere ügyvédi irodáját bízták meg tanácsadással – írja a lap. A tenderen két esélyes cég volt:

A C-Ware alapítója Kupper András az egykori Centrum Parkoló főtulajdonosa. A  Városi Parkolás Kft.-nak az egyik tulajdonosi ága a PFM Holdingon keresztül egészen Tasnádi Lászlóig, a Belügyminisztérium volt államtitkáráig, Pintér egyik fő bizalmi emberéig ér – írja a 24. A SIS Parking végső tulajdonosa Szellem Zoltán, aki a lap értesülései szerint szintén fideszes kötődésű. 

A pályázatot a 4Green nyerte, mivel diszkvalifikálták az összes ellenfelét. Azonban a 4Green győzelmét jelentő eredményhirdetéssel együtt azonnal érvénytelenítették a pályázatot, és a képviselő-testülettel megszavaztatták, hogy vonjon el minden forrást a parkolási feladatoktól. A 24.hu szerint nehezen lehet megmagyarázni, hogy erre miért volt szükség, úgy tudják, hogy sokak szerint a döntés valójában csak a vesztesek érdekét szolgálta. 

Ekkor azonban váratlan dolog történt, ugyanis 

a Közbeszerzési Hatóság elnöke az önkormányzat és a társaságok ellen is eljárást indított, aminek keretében akár 3 évre is eltilthatják a cégeket a közbeszerzésen történő indulástól. 

Rigó Csaba Balázs. a Közbeszerzési Hatóság elnöke szerint ugyanis a tenderen induló konzorcium szándékosan hamis adatokat szolgáltatott, az önkormányzati vagyonkezelő pedig szemet hunyt a hamis adatok fölött. A cégcsoport azt állította, hogy Hongkongból importálják a parkolóautomatákat, ugyanis bizonyos kereskedelmi egyezmények értelmében ez előnyt jelentett a közbeszerzésen, de kiderült, hogy az általuk bejegyzett szállítócég nem rendelkezik hongkongi telephellyel. 

A 24.hu birtokába került dokumentumok szerint erről a XI. kerületi vagyonkezelő is tudott, azonban csak érvénytelenítette a pályázatot, de nem kezdeményezett eljárást a konzorcium ellen hamis adatok szolgáltatása miatt. A Közbeszerzési Hatóság most azt kéri a döntőbizottság elnökétől, hogy állapítsa meg a jogsértést és annak következményét, írja a 24.hu. A pályázó cégek esetében a közbeszerzési törvény alapján a fél évtől három évig terjedő eltiltást jelent a közbeszerzési tenderektől. 

Rovatok