Index Vakbarát Hírportál

VDSZ: A Hankook bosszút áll a sztrájkolókon

2019. április 17., szerda 12:34 | aznap frissítve

Bár hivatalosan már megegyezett a Vegyipari Dologozók Szakszervezete és a Hankook gumigyár, de a VDSZ szerint számos jogsértés történt a sztrájk ideje alatt. Állításuk szerint a Hankook csökkentette a sztrájkban résztvevők szabadnapjait, megvonnák tőlük a jelenléti bónuszt a negyedévre, és étkezési napidíjat sem kapnak a munkabeszüntetés napjaira. 

A VDSZ Facebook-bejegyzésében azt állítja bizonyítékai is vannak a visszaélésre. 

Frissítés:
Szerda délután Székely Tamás, a Vegyipari Szakszervezet elnöke a Klubrádiónak azt mondta, hogy miután szembesítették a Hankookot a vádakkal, a cég vállalta az elmaradt napidíjakat, és a szabadnapokat is kiadják.  

A dologgal kapcsolatban írtunk a Hankooknak is, amit válaszolnak, frissítjük a cikket. 

A Hankook a következő választ adta:

Jelenleg a Hankook bérszámfejtőprogramja a márciusi munkabeszüntetés időtartamát ideiglenesen „igazolt, nem fizetett távollétként” tartja nyilván. Emiatt a munkavállalók bérjegyzékeiből is úgy tűnhet, mintha asztrájkolók szabadságtól esnének el. A Hankook vezetősége azonban ezúton megerősíti, hogy a sztrájkbanrészt vevők szabadsága nem csökken, és a bérszámfejtőprogram módosítása is folyamatban van. Mihelyt az megtörtént, a bérpapírokon is a valóságnak megfelelő szabadságok száma lesz feltüntetve.

Azonban, miként azt a sztrájk folyamán a Hankook többször is kommunikálta, az érintett munkatársak a sztrájktörvény alapján sem munkabérre, sem a munkavégzéshez kapcsolódó jelenléti bónuszra, sem étkezési célú cafeteria juttatásra nem jogosultak. A sztrájktörvény szerint ugyanis a sztrájkoló “dolgozót díjazás és a munkavégzés alapján járó egyéb juttatás nem illeti meg” [6. § (3) bek.].

A Hankook vezetősége mindemellett a sztrájkolók számára bérelőleg lehetőségét ajánlotta fel, amellyel már számos kolléga élt. A lehetőség az összes, munkabeszüntetésben érintett munkavállaló számára nyitva áll.

Rovatok