Index Vakbarát Hírportál

Pert nyert az állam a korrupciókutatókkal szemben

2019. április 24., szerda 08:56 | aznap frissítve

Elmarasztalta a bíróság a CRCB Korrupciókutató Központot, amiért „valótlan, manipulatív módon előállított adattartalmakat” közölt a Közbeszerzési Hatóság (KH) adatközlési gyakorlatáról, és ezzel megsértette a hivatal jó hírnevét – közölte a Magyar Nemzet.

A Közbeszerzési Hatóság azután indított keresetet a korrupciót tanulmányozó kutatócsoport ellen, hogy az 2018 januárjában megjelentetett egy tanulmányt, amelyben a magyar közbeszerzési protokollt Zambiáéval és Bangladesével hasonlították össze. A kutatás alapján a CRCB több gyengeségre is felhívta a figyelmet a KH gyakorlatában, a konklúzió szerint például még a fent említett két ország közbeszerzési szerveinek weboldalai is informatívabbak sok szempontból, mint a magyar hatóságé.

A bíróság egymillió forint sérelmi díj megfizetésére kötelezte a CRCB-t.

A Közbeszerzési Hatóság sajtófőnöke, Somfay Dorottya szerint ezt egyelőre nem fizette ki az intézet.

Rigó Csaba Balázs, a KH elnöke a Magyar Nemzetnek kijelentette, kezdeményezni fogja az Európai Bizottságnál, hogy a Magyarországról szóló országjelentést javítsák ki, és a jövőben ne hivatkozzanak olyan civil szervezetre, amelynek a tevékenységével szemben a bíróság jogerős határozatot hozott.

A tanulmány megjelenése után először csak lejárató cikkek jelentek meg a korrupciókutatókról a kormányközeli sajtóban, aztán a Közbeszerzési Hatóság jogi útra terelte az ügyet.

A CRCB vezetőjével korábban az Indexen is jelent meg interjú.

Rovatok