Index Vakbarát Hírportál

Putyin kivizsgáltatja, hogyan került klór a Barátság kőolajvezetékbe

2019. április 27., szombat 12:37

Vizsgálat megindítását szorgalmazta szombaton a Barátság kőolajvezetéken át érkezett szennyezett olaj ügyében az orosz elnök, írja az MTI.

Vlagyimir Putyin az Egy övezet, egy út kezdeményezés második pekingi csúcstalálkozója keretében tartott sajtótájékoztatóján reagált arra, hogy

a napokban Lengyelország, Németország, Ukrajna és több más ország, köztük Magyarország is felfüggesztette a kőolaj átvételét a Barátság kőolajvezetéken, miután szerves klórvegyületek kerültek a vezetékbe.

Igor Gyomin, a Transznyefty orosz olajszállítási vállalat elnökének tanácsadója korábban elmondta, hogy büntetőeljárás indult a kőolajvezeték olajának szándékos beszennyezése miatt. Szamarában több magáncégnél házkutatás folyik. A tisztségviselő szerint kimutatták, hogy a szerves klórvegyületek az olajat kisebb termelőktől begyűjtő Szamaranyefty-Terminal magánvállalat felügyelete alatt álló mérőállomáson kerültek be a vezetékbe.

A Mol péntek este függesztette fel a kőolaj átvételét a Barátság kőolajvezetéken, annak ellenére, hogy beérkező nyersanyag addig megfelelt a minőségi elvárásoknak. A társaság azonban inkább óvatos volt, nehogy a hazai finomítókba kerüljön a szennyezett nyersolaj.

Oroszország a tervek szerint két héten belül felújítja az Európába irányuló kőolajellátást a vezetéken keresztül.

Rovatok