Index Vakbarát Hírportál

Viggo Mortensen a spanyol választásokról: Aragorn nem rasszista

2019. május 7., kedd 19:05

A várakozásoknak megfelelően az elmúlt tíz hónapban kisebbségben kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) nyerte a vasárnapi spanyol parlamenti választást. A spanyol parlamentbe bekerült a szélsőjobboldali Vox párt is, ők csak 24 helyet szereztek meg a 350-ből, igaz ennek ellenére a magyar közszolgálati média kiemelten kezelte a bevándorlás- és iszlámellenes párt parlamentbe jutását. 

A Vox egész sajátosan ünnepelte az eredményt, megosztottak a Twitteren egy jelenetet a Gyűrűk urából, ahol Aragorn karddal a kezében néz szembe a sötétség seregeivel. Az ellenséges hadakra baloldali, anarchista, feminista, LGBT, katalán függetlenségi, antifasiszta és kommunista jelképeket raktak, amelyekkel szemben a képen a Vox párt áll Aragorn szerepében, alatta a felirat: Kezdődjön a harc! #Spanyolországért.

A bejegyzést még április végén tették közzé, és rögtön nagy visszhangot kavart, de nem csak az ellenséges üzenete, hanem a kis szivárványszínű kis szellem miatt, aki a melegeket volt hivatott képviselni. Ugyanis a később Gayspernek keresztelt kis figurát hamar a magáévá tette a meleg közösség, és elkezdték pozitív értelmében használni szerte a világhálón. 

Sokan már rögtön a tweetet követően felvonták a szemöldöküket, ugyanis a Gyűrűk ura filmben Aragornt alakító Viggo Mortensen köztudottan többnemzetiségű, az amerikai választásokon a baloldali Bernie Sanderst, Trump egyik nagy ellenfelét támogatta, ráadásul szimpatizál Katalóniával, sőt még a nyelvet is beszéli egy kicsit. 

Most a spanyolul egyébként folyékonyan beszélő Mortensen maga is megszólalt az ügyben. Elmondta, hogy teljesen abszurdnak tartja, hogy Aragorn karakterét használták szélsőséges üzenetek közvetítésére. "Nevetnék a tudatlanságukon, de a Vox bejutott a parlamentbe, és ez sajnos nem vicces" – mondta.

"Aragorn egy több nyelven beszélő államférfi, aki elismeri Középfölde különböző fajainak tudását, és elfogadja őket, a szokásaikat, a nyelvüket."

Mortensen szerint egy ilyen karaktert nem kéne a szélsőjobbal azonosítani. Az ügyben megszólalt a Gyűrűk ura filmek jogtulajdonosa is, a Warner elmondta, hogy nem engedélyezték a film részleteinek felhasználást egy politikai kampányban sem. 

Viggo Mortensennel nemrég az Index is interjút készített, ez itt olvasható:

Rovatok