Index Vakbarát Hírportál

Csak a magyarok harmada akar eurót

2019. május 21., kedd 09:37

A magyarok mindössze 38 százaléka támogatja az euró bevezetését – derül ki a 24.hu megrendelésére a Závecz Research által áprilisban készített reprezentatív közvélemény-kutatásból.

A felmérésben megkérdezettek fele mondta, azt hogy Magyarországnak kellene bevezetnie az eurót, 13 százalékuk pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

A Fidesz-szavazók többsége (57 százaléka) ellenzi az euró bevezetését, és kevesebb mint a harmaduk (31 százalék) támogatja. Az ellenzékiek közül minden második válaszadó támogatja az európai közös pénz használatát, harmaduk viszont tart tőle.

A nagyobb társadalmi csoportok közül csak a felsőfokú végzettségűek és a budapestiek között vannak legalább relatív többségben a bevezetést támogatók, az előbbieknél 48:42, az utóbbiak között 46:39 a támogatók, illetve az ellenzők aránya.

A korcsoportok között a legfiatalabbaknál, a 18 és 29 év közöttieknél döntetlen az állás (43:42 százalék a támogatók és az ellenzők aránya), az összes többi korosztályon belül azok vannak többen, akik nem akarják bevezetni az eurót.

A bevezetéstől tartóknak nem kell félnie attól, hogy Magyarország a közeljövőben tényleg lecseréli a forintot, ugyanis januárban Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, Magyarország aláírta, hogy majd csatlakozik, de szerinte azóta jelentősen változtak a közös pénz feltételei, ezért jelenleg a kormánynak nincs céldátuma az euró bevezetésére.

Rovatok