Index Vakbarát Hírportál

Leálltak az informatikai beszerzések a BME-n, mert nem készült el az erre szolgáló kormányzati portál

2019. május 23., csütörtök 08:31

Felfüggesztették a BME informatikai beszerzéseit, mert most már csak egy bizonyos portálon keresztül lehetne őket intézni jogszerűen, a portál azonban nem készült el időre – derül ki a Hvg.hu cikkéből.

A lap megszerezte az egyetem kancellárjának, Kotán Attilának a levelét, amelyet az intézmény vezetőinek írt emiatt, és amelyből kiderül: egy áprilisi kormányrendelet-módosítás szerint a kormány irányítása és felügyelete alá tartozó költségvetési szervek az informatikai beszerzéseik többségét csak a Rogán Antal minisztériuma alá rendelt Digitális Kormányzati Ügynökség portálján keresztül, egy külön erre kialakított rendszerben indíthatják el, de ez a cikk szerint még nem készült el. Emellett a kormányrendelet végrehajtásához egy miniszteri rendelet elfogadása is hiányzik.

Kotán a levelében úgy fogalmaz, mivel az előírások az egyetem„valamennyi informatikai beszerzését érintik, illetve érinthetik, viszont „a kötelezettség teljesítéséhez szükséges elektronikus felület nem áll rendelkezésre”, a BME most a fenntartójától, illetve az ügynökségtől várt tájékoztatást, hogy mit kellene tenniük ebben a helyzetben. Amíg nem kapnak választ, inkább felfüggesztik a beszerzéseket, nehogy azok szabálytalanok legyenek.

A Hvg kereste az üggyel kapcsolatban a műegyetemet és a Miniszterelnöki Kabinetirodát, de egyik helyről sem kaptak választ, bár a BME-kancellár állítólag írt nekik, csak ezt végül nem hagyta jóvá az Emberi Erőforrások Minisztériuma. 

Rovatok